Europarlementslid en voormalig premier van België Guy Verhofstadt (Open Vld) is niet opgezet met de uitspraak van het Duitse Grondwettelijke Hof, dat oordeelde dat de schuldenopkoop van de Europese Centrale Bank (ECB) deels in strijd is met de Duitse grondwet.

Het Duitse Grondwettelijke Hof oordeelde dat het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank, waarbij sinds 2015 miljarden euro’s aan staatsobligaties van de eurolanden werden opgekocht, deels in strijd is met de Duitse grondwet. De Duitse regering en het Duitse parlement hadden immers nagelaten dat programma te evalueren. Het Hof oordeelde ook dat een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het ECB-programma arbitrair en dus niet bindend is.

(Lees verder onder de tweet.)

Grondwettelijk hof dat zegje doet is “begin van het einde”

Op Twitter zegt de eurofiele liberaal “verbaasd” te zijn over het vonnis, omdat “het Hof stelt dat de ECB te onafhankelijk is”. Guy Verhofstadt (Open Vld) vindt het maar niks dat nationale instellingen hun zegje doen over EU-aangelegenheden. “Als elk grondwettelijk hof van elke lidstaat zijn eigen interpretatie begint te geven van wat Europa wel en niet kan doen, dan is dat het begin van het einde”, aldus de oud-premier. “De constitutionele waakhond van de EU is het Europees Hof van Justitie en zo moet het blijven!”

Verhofstadt vindt dat de Europese Commissie nu met een nog groter plan moet uitpakken. “Het is duidelijk dat, nu het Duitse Grondwettelijke Hof probeert de vleugels van de ECB te knippen, de Europese Commissie haar politieke verantwoordelijkheid moet nemen en met een gedurfd herstel- en wederopbouwplan ter grote van een biljoen [euro] moet komen”, klinkt het.