Volgens een recent gepubliceerd artikel van Der Spiegel zou de Duitse jeugd ‘fan’ van China worden. Uit de enquête waarop Der Spiegel zich baseert (‘Körber Stiftung’), blijkt dit echter wel mee te vallen. 25% van de ondervraagden is positiever over China gaan denken in de coronatijd. Maar hiertegenover staat 36% die slechter over het land is gaan denken. Wel lijken de Duitsers over het algemeen een stuk slechter naar de Verenigde Staten te kijken.

Zowel China als de Verenigde Staten zijn voor de meeste ondervraagden niet de belangrijkste partner voor de Duitse buitenlandpolitiek. Frankrijk blijft daarin de koploper met 44% van de ondervraagden. Per politieke partij zijn er enkele uitzonderingen te ontdekken. Zo denkt 15% van de AfD-stemmers dat Rusland de belangrijkste partner is voor Duitsland. Daarnaast denken AfD-stemmers gemiddeld als enige dat de VS een belangrijkere partner voor Duitsland is dan Frankrijk. De Duitse socialisten van SPD zijn daarentegen het meest francofiel. 72% van de ondervraagden heeft Frankrijk op de eerste plaats staan, zonder daarbij een duidelijke tweede favoriet te hebben.

(Lees verder onder de video)

Imagoschade voor Verenigde Staten

In de enquête wordt de vraag gesteld of Duitsland nauwere banden met China óf de VS moet hebben. Hieruit blijkt dat vooral de groep respondenten tussen de 18 en 34 voor China kiest (46%). Hiermee is echter niet bewezen dat de Duitse jeugd per se positief tegenover China staat. Dezelfde groep vindt namelijk net zo goed met 34% dat het imago van China ten tijde van corona is verslechterd. Slecht 22% denkt dat het imago is verbeterd. De groep lijkt meer gericht te zijn op de EU. De jonge respondenten zien de EU namelijk eerder als het orgaan dat de crisis oplost dan China met 83%.

Wat wel heel duidelijk naar voren komt, is dat de VS enorme imagoschade heeft opgelopen. 73% van de respondenten meent dat hun mening over de Verenigde Staten is verslechterd. Slechts 5% is beter gaan denken over Amerika. Ook is men collectiever wat slechter gaan kijken naar de EU, hoewel het verschil hier maar mondjesmaat is. De EU geniet echter weinig vertrouwen in vergelijking met nationale overheden en internationale organisaties. Partijen in het midden en aan de rechterkant vertrouwen nationale overheden het meest in de strijd tegen corona. Linkse partijen als SPD, ‘Die Linke’ en ‘Die Grünen’ hebben meer vertrouwen in internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie.