Félicien Kabuga is gearresteerd in Parijs. Hij wordt beschuldigd van genocide. Tijdens de burgeroorlog in Rwanda, begin de jaren 90, zou hij extremistische militanten van de Hutu’s financieel gesteund hebben. Die militanten hebben 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord in 100 dagen tijd. Hij had een premie op zijn hoofd van 5 miljoen Amerikaanse dollar (4.6 miljoen euro).

Het ministerie van Justitie van Frankrijk vertelde dat de man in Asnieres-Sur-Seine woonde. Dat ligt net in het noorden van Parijs. “Sinds 1994 heeft Kabuga gewoond in Duitsland, België, Congo, Kenia en Zwitserland”, voegden ze daar aan toe.

Serge Brammerts is de hoofdaanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen. “De arrestatie van Félicien Kabuga moet de wereld eraan herinneren dat iedereen die verantwoordelijk is voor genocide, voor de rechter zal verschijnen. Zelfs 26 jaar na de feiten kan het nog,” aldus Serge Brammerts volgens de Britse krant The Independent. Twee andere verdachten van de genocide, Augustin Bizimana en Protais Mpiranya, zijn nog op de vlucht.

Kabuga zou eerst naar Kenia gevlugd zijn. De Amerikaanse overheid heeft daarom lang druk uitgeoefend op de Keniaanse overheid. Daarna is hij blijkbaar over de grens geglipt en in Europa geraakt. Nu komt dus uit dat de massamoordenaar zelfs in België heeft gewoond.