De Nationale Veiligheidsraad heeft zonet bevestigd dat maandag 18 mei fase 2 van de exitstrategie in werking treedt. Onder bepaalde voorwaarden mogen kappers opnieuw aan het werk. Ook openbare markten mogen weer georganiseerd worden. Over het lot van tweedeverblijvers werd nog niets beslist.

Vanaf maandag 18 mei mogen kappers opnieuw aan het werk. Enkel op afspraak en met een mondmasker. Hetzelfde geldt voor andere contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten en tattooeurs. Onder strikte voorwaarden mogen ook openbare markten georganiseerd worden. Zo mogen er maximaal 50 kraampjes opgesteld worden en is éénrichtingsverkeer de regel.

Verder besliste de Veiligheidsraad dat ook dierentuinen, bibliotheken en musea weer open kunnen. Voor huwelijken en begrafenissen worden vanaf maandag maximaal 30 gasten toegelaten. Voor sportclubs geldt een maximum van 20 personen.

Geen terugkeer naar normaliteit voor de zomer

Premier Sophie Wilmès kondigde nog aan dat de volgende stap in de afbouw van de inperkende maatregelen wellicht pas voor 8 juni zal zijn. Men wil eerst de impact van de huidige versoepeling op de cijfers afwachten. Dat betekent dat tweedeverblijvers nog in het ongewisse blijven. Evenementen blijven nog zeker tot 30 juni verboden. “Er zal geen terugkeer naar de normaliteit zijn voor de zomer”, zei de premier daarover.