Als het van de christelijke vakbond ACV afhangt, gaat u straks niet meer zonder mondmasker naar de winkel. De vakbond wil zo het personeel beschermen tegen het coronavirus nadat driekwart van hen aangaf dat de afstandsregels niet nageleefd kunnen worden. Dat brengt Belga.

De christelijke vakbond ACV komt met die boodschap na bevragingen onder de winkelbedienden. Van het resultaat zijn ze erg geschrokken, reageert afgevaardigde Kristel Van Damme. Driekwart van het personeel geeft aan dat de afstandsregels in de winkels niet steeds nageleefd kunnen worden. Vooral bij het vullen van rekken is het moeilijk om anderhalve meter afstand te bewaren. 

Daarnaast geeft maar liefst 90 procent aan dat klanten zelf vaak veel te dicht komen bij het personeel. Wanneer ze daarop aangesproken worden, gebeurt het zelfs dat er agressief gereageerd wordt. Het ACV wil daarom het dragen van een mondmasker verplichten voor klanten. Het zal daarvoor overleggen met sectororganisatie Comeos, maar de christelijke vakbond kijkt ook naar de Nationale Veiligheidsraad voor een wettelijke verplichting. “Dat belet niet dat winkels het zelf zouden kunnen opleggen, nu lijken velen te aarzelen uit angst voor de concurrentie”, luidt het nog bij ACV.

Volgens de vakbond is het dragen van een mondmasker vandaag al meer ingebakken in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen. Recent was er nog een uitbraak van het coronavirus in een supermarkt in Kuurne. Daar testten maar liefst 33 personeelsleden positief.