De uitrol van het contactonderzoek door het Agentschap Zorg en Gezondheid in het kader van de coronapandemie blijkt vooralsnog geen groot succes. Dat schrijven VRT NWS en De Morgen. Via dat contactonderzoek probeert de overheid na te gaan met wie besmette personen contact hebben gehad. Zo deden de contactopspoorders vorige week slechts 600 oproepen per dag, minder dan twee oproepen per beller. In andere gevallen probeerde men dan weer vier dagen op rij dezelfde – intussen genezen – patiënt te contacteren.

Op dit moment telt Vlaanderen ongeveer 450 contactopspoorders. Oorspronkelijk hoopte de overheid er 1200 aan te werven. Via het contactonderzoek probeert de overheid na te gaan met wie besmette personen contact hebben gehad, om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen en tegen te gaan. Die 450 contactopspoorders deden vorige week slechts 600 oproepen per dag, dat zijn minder dan twee oproepen per beller. 

(Lees verder onder de tweet.)

Tal van problemen met contactonderzoek

Bij het Agentschap Zorg en Gezondheid wijst men onder meer naar problemen met de “instroom van patiënten in het systeem, dat gebeurt vanuit de huisartsen die daar met een elektronisch systeem werken”, onbereikbare patiënten of onjuiste of onvolledige telefoonnummers en patiënten die te weinig contactpersonen doorgeven.

“Dat moet beter door enerzijds het vertrouwen van de bevolking nog meer te winnen. Dat kan door goed te communiceren over hoe de contactopsporing werkt. Anderzijds moeten we ook inzetten op opleidingen voor de contactopspoorders, zodat ze nog meer het vertrouwen kunnen winnen van de mensen en kunnen doorvragen als er maar weinig contactpersonen worden opgegeven”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid tegen VRT NWS.

Toch lijkt lang niet iedere miskleun te wijten aan onwillige patiënten of onjuiste contactgegevens. Zo wordt in De Morgen een getuigenis aangehaald van een man die een maand geleden positief testte op corona. Drie dagen op rij werd hij opgebeld door contactopspoorders – de vierde dag wordt aan zijn deur aangebeld – die hem meedelen dat hij corona heeft, al is hij intussen volledig genezen.