In Venezuela zijn twee Amerikaanse veteranen opgepakt na een mislukte gewapende inval van het socialistische land. Het duo zou deel uitmaken van een privémilitie die door oppositieleider Juan Guaido werd ingehuurd, met als doel een staatsgreep te plegen door de Venezolaanse president Nicolas Maduro te ontvoeren.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro kondigde de ‘vangst’ maandag aan op de Venezolaanse staatstelevisie. Tijdens de persconferentie werden de paspoorten van Airan Berry en Luke Denman getoond, twee Amerikaanse veteranen.

(Lees verder onder de tweet.)

Mislukte inval met speedbootjes

De groep probeerde zondagochtend met speedbootjes het strand in de buurt van La Guaira te bereiken. Nadat lokale vissers alarm sloegen grepen de Venezolaanse autoriteiten in. Bij de verijdelde inval zouden acht doden zijn gevallen. Volgens Maduro hebben de Venezolaanse autoriteiten voorts 13 betrokkenen gearresteerd.

De twee Amerikanen werkten samen met Jordan Goudreau, een Amerikaanse veteraan die het veiligheidsbedrijf Silvercorp in Florida uitbaat. Goudreau gaf toe dat hij de mislukte maritieme inval georganiseerd had en dat de gevangengenomen veteranen voor hem werkten. Naar verluidt werd Goudreau ingehuurd door de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido. Het zou de bedoeling zijn geweest om een staatsgreep te plegen door Maduro te ontvoeren.

Maduro wijst met beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten en buurland Colombia. Zowel Guaido als de Amerikaanse regering ontkennen in alle toonaarden dat zij iets met het incident te maken hebben.