Op dinsdag 28 april 2020 schoot een Turkse soldaat op Duitse grenswachters in Griekenland, zo meldt ‘Spiegel Politik‘. Rond de 60 Duitse politiebeambten fungeren hier als grensbewaking voor een Frontex-missie. Het doel van de missie is om de Europese grenzen te bewaken tegen massa-immigratie. Het is niet het eerste incident waarbij Turkije zich agressief opstelt tegen de Europeanen. Zo deed Erdoğan eerder al de poorten open naar Europa“.

De beschieting op de Duitse grenswachters vond plaats aan de rivier ‘Evros’ – die Griekenland en Turkije scheidt. Hier hoorde een Duitse politieman een schot, en zocht vervolgens dekking. Nadat andere Duitse grenswachters de Turken met een verrekijker hadden gelokaliseerd, ging de provocatie verder. Eén Turkse soldaat richtte een automatisch geweer op Griekenland en stak zijn middelvinger op. Andere soldaten riepen “kom, kom” naar de Duitsers. Even later zouden nóg zes Turken de wapens hebben gericht op Duitse en Griekse grenswachters.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/ISCResearch/status/1256102866592378881

Turkse agressie niet nieuw

De spanning liep de laatste maanden al flink op tussen Griekenland en Turkije. Turkse president Erdoğan was van mening dat Europa zich niet ‘aan de afspraak had gehouden‘. Daarom deed de president de grenzen open voor migranten. Ook zei Erdoğan dat Griekenland de illegalen moest toelaten, ze zouden immers naar ‘andere EU-landen’ willen. Hoewel Ankara ontkent, gaan de Duitse autoriteiten ervan uit dat de Turken migranten naar de grens hebben geholpen. Hiervoor zouden zelfs bussen zijn ingezet.

Op de grens tussen Turkije en Griekenland ontstonden rellen als gevolg van Erdoğans oproep. Ook hier waren aanwijzingen gevonden dat Turkije verantwoordelijk was. Inmiddels heeft Turkije de grenzen weer gesloten vanwege het coronavirus. Tegelijkertijd zijn Ankara en de EU weer in onderhandeling over een nieuw akkoord. Turkije eist onder andere meer geld voor de opvang van vluchtelingen.