Ondanks de coronacrisis heeft Turkije opnieuw twee IS-vrouwen naar Duitsland gedeporteerd. De twee IS-aanhangers en hun vier kleine kinderen zijn donderdag in Frankfurt geland. De twee IS-vrouwen uit Hamburg en Berlijn waren enkele jaren geleden naar Syrië vertrokken om zich bij de IS aan te sluiten.
 
De nu 33-jarige Berlijnse vrouw vertrok tijdens de herfst van 2014 naar Syrië en trouwde daar met een IS-strijder. De terrorist stierf een korte tijd na hun huwelijk. Daardoor verhuisde ze naar een vrouwenopvang waar ze een nieuwe man kreeg. Haar nieuwe echtgenoot was een Duitse IS-jihadist. Ook hij stierf tijdens de gevechten en soldaten van de Koerdische Peshmerga namen haar gevangen. De soldaten brachten haar naar het Al-Hol kamp.
 
Ze kon echter ontsnappen tijdens Turkse aanvallen en bombardementen. Ze vluchtte naar Turkije, waar ze uiteindelijk werd gearresteerd. Nu heeft de Turkse regering, ondanks de coronamaatregelen, de vrouw gedeporteerd naar Duitsland. Op de luchthaven van Frankfurt werd de vrouw, die als een gevaar voor anderen werd geclassificeerd, gearresteerd en haar kind in een pleeggezin geplaatst.
 

Er wordt ook gesproken over een andere vrouw. Het zou over een 23-jarige vrouw gaan uit Hamburg, maar over haar is minder gekend. Ze was jaren geleden naar Syrië vertrokken om te trouwen met een IS-strijder. Ze kreeg drie kinderen met hem.