De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) is van plan om vandaag een decreet over sociale media te ondertekenen. De Amerikaanse president haalde eerder hard uit naar Twitter, nadat de website een ‘factcheck’ bij een van zijn tweets plaatste. Trump beschuldigt internetreuzen zoals Twitter en Facebook er al langer van conservatieven te censureren. 

Woordvoerder Kayleigh McEnany liet woensdag weten dat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) van plan is om vandaag een decreet over sociale media te ondertekenen. Mogelijk wil hij een wettelijke bepaling uit 1996, die internetbedrijven tegen rechtszaken beschermen, schrappen. Het stond de techreuzen toe om vele miljarden te verdienen, met beperkte wettelijke aansprakelijkheid. Het statuut gaf de bedrijven tegelijkertijd de vrijheid om zelf materiaal te verwijderen dat ze als ongepast beschouwen.

(Lees verder onder de tweet.)

Trump: “Sociale media censureren rechts”

Volgens Trump en de Republikeinen misbruikt Silicon Valley die macht om rechtse stemmen nadelig te behandelden en te censureren. Het decreet zou ingaan op de klacht dat de online platformen niet politiek neutraal optreden, maar in de plaats daarvan mensen ‘bedriegen’ door te selecteren welke inhoud ze toestaan of blokkeren.

Trump haalde deze week hard uit naar Twitter, nadat de website een ‘factcheck’ onder een tweet van de president plaatste. In de bewuste tweet schreef Trump dat stemmen per post makkelijk gefraudeerd kunnen worden. Volgens de ‘factcheck’ van Twitter bevatte die tweet misleidende informatie over het kiesproces.

“Big Tech doet alles wat in hun macht ligt om te censureren in de aanloop naar de verkiezingen van 2020. Als dat gebeurt zijn we onze vrijheid kwijt. Ik zal het nooit laten gebeuren! Ze deden hun best in 2016 en verloren. Nu worden ze helemaal gek”, schreef Trump wat later. Woensdag dreigde hij ermee om bevooroordeelde sociale mediabedrijven “sterk te reguleren” of zelfs “te sluiten”.