De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wetsvoorstel tegengehouden van de senaat. Dat wetsvoorstel zou hem belemmeren om de oorlog te verklaren met Iran. De voorbije maanden lopen de spanningen tussen Iran en de VS enorm op. Zeker sinds de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

“beledigend en onnodig” – Trump

In een statement zei hij dat het niet kan dat wetten erop gericht zijn om zijn mogelijkheden in te perken. Hij vond het “beledigend” voor zijn functie. Het wetsvoorstel zou de mogelijkheid om het leger te gebruiken, wel niet volledig beperken. De president zou wel extra toestemming nodig hebben van het congres. Dat is de legislatieve macht van de VS, bestaande uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.  

Na de dood van de Iraanse generaal introduceerde de Democraat Tim Kaine het wetsvoorstel. Zowel de Democraten als enkele Republikeinen konden zich hierin vinden. “Dit was een zeer beledigend voorstel, geïntroduceerd door de Democraten. Het is niets meer dan een deel van hun plan om de verkiezingen van 3 november te winnen door de Republikeinen te verdelen. De enkele Republikeinen die voor stemden, zijn met beide voeten in de val gelopen”, zei Donald Trump in een statement afgelopen woensdag.

In een andere memo van het Witte Huis zou hij ook nog dit gezegd hebben volgens CNN: “Deze restricties zijn onnodig en gevaarlijk. Het voorstel impliceert dat het constitutionele recht van de president om militaire macht te gebruiken gelimiteerd is tot de verdediging van de Verenigde Staten en hun troepen tegen een dreigende aanval. Dat klopt niet. We leven in een vijandige wereld van evoluerende dreigingen. Volgens de grondwet moet de president kunnen anticiperen wat onze vijanden zullen doen. De president moet snel en beslissend handelen. Dat heb ik gedaan!”

(Lees verder onder de tweet)

“Donald Trump begrijpt de grondwet niet”

Kaine reageert alvast op twitter dat Donald Trump de grondwet duidelijk niet begrijpt. Dat terwijl hij “gezworen heeft om de grondwet in ere te houden en te verdedigen”. Daarnaast verwijt Kaine ook dat de president alles ziet vanuit zijn eigen perspectief. Of het nu gaat over mogelijke sterfte in de VS, waarbij Kaine refereert aan corona, of de mogelijkheid tot oorlog in Iran, “hij maakt zich enkel zorgen over nummer 1 (zichzelf).