In Nederland pleegden asielzoekers vorig jaar bijna 30% meer criminele feiten dan een jaar voordien. Dat blijkt uit gegevens van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) en meldt het Nederlandse Algemeen Dagblad. Vooral asielzoekers uit veilige landen blijken vaak criminele feiten te plegen. 

Vorig jaar werden in Nederland in totaal 22.486 criminele feiten geregistreerd die gepleegd werden door asielzoekers. Daarvan gebeurden er 17.487 binnen de muren van een asielcentrum, een stijging van 30%, en 4.999 buiten een opvangcentrum voor asielzoekers, een stijging van 27%.

Asielzoekers uit veilige landen crimineelst

Vooral de forse toename van het aantal criminele feiten die gepleegd werden in een asielzoekerscentrum is opvallend. De voorbije jaren nam het aantal asielzoekers in Nederlandse opvangcentra immers af van bijna 50.000 asielzoekers naar ongeveer 27.000 asielzoekers. Ondanks het feit dat er minder asielzoekers verblijven in asielzoekerscentra in Nederland, pleegden zij een recordaantal criminele feiten. 

Vooral het aantal diefstallen steef fors, maar ook verkrachtingen, zware mishandelingen en het aantal feiten van kinderporno namen toe bij asielzoekers. De daders zijn voornamelijk asielzoekers uit zogenaamde veilige landen die geen kans maken op asiel, maar vaak ook moeilijk uitgewezen kunnen worden. Algerijnen en Marokkanen behoren tot de crimineelste asielzoekers.

Bevoegd staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) stelt dat het probleem van criminaliteit bij asielzoekers wordt aangepakt met “stevige maatregelen” “Waarvan we de effecten hopelijk volgend jaar terugzien in de cijfers”, aldus Knol. Volgens haar is de aanpak van criminele migranten “absolute topprioriteit”.