Dit jaar en volgend jaar zullen minstens 60 veroordeelde terroristen en geradicaliseerde moslims de gevangenis in België mogen verlaten. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en meldt De Tijd

Zoals u weet bestaat de Belgische gevangenispopulatie voor een groot deel uit mensen van vreemde origine. In 2017 had ongeveer de helft van de gevangenen in België niet eens de Belgische nationaliteit. Tel hierbij de allochtonen of mensen met dubbele nationaliteit en naar schatting 75-80% van onze gevangenissen bestaat uit mensen van buitenlandse origine.

Terroristen 

Onder hen zit ook een deel geradicaliseerde moslims en veroordeelde terroristen. In 2020 en 2021 zullen minstens 60 van die veroordeelde terroristen of geradicaliseerden een Belgische gevangenis mogen verlaten. Het gaat om 33 gevallen dit jaar en de 27 vrijlatingen volgend jaar, zo blijkt uit cijfers die minister Geens (CD&V) vrijgaf op vraag van Vlaams Belang.

Maar er is geen reden tot paniek, klinkt het, want volgens recent onderzoek zou het risico op recidivisme slechts 5% zijn bij in België veroordeelde terroristen. “De gangbare veronderstelling bij het brede publiek, maar ook bij de veiligheidsdiensten, is dat er een groot risico op recidivisme is bij iedereen die veroordeeld is voor terrorisme, maar mijn studie bewijst net het tegendeel”, aldus onderzoeker Thomas Renard van de Brusselse denktank Egmontinstituut.

“De situatie is explosiever dan ooit”

Deradicaliseringscentrum Ceapire waarschuwt echter voor moslimradicalisering in onze gevangenissen. “Ex-Syriëstrijders met ervaring in wapens en bommenproductie en gruwel op het slagveld en mensen die verijdelde aanslagen beraamden, delen de cel met criminelen van klein tot groot”, aldus Zarhoni. “Er is amper begeleiding, waardoor de extremistische islam vrij spel heeft om jonge gedetineerden in zijn fuik te strikken.”

Dat we er zomaar moeten vanuit gaan dat er geen probleem is, weerlegt het deradicaliseringscentrum dus. “De situatie is explosiever dan ooit”, aldus Ilyas Zarhoni, medeoprichter van Ceapire, aan De Tijd. “Onze gevangenissen zijn als Camp Bucca in Irak, het detentiekamp waar de Amerikanen na de invasie in 2003 leden van de terreurgroep Al Qaeda en het ontbonden Iraakse leger samen met gewone criminelen opsloten. Daar is Islamitische Staat geboren. De vergelijking klinkt misschien overdreven, maar vergis u niet, wat in onze gevangenissen gebeurt, is levensgevaarlijk.”