Afgelopen zaterdag liet het Servische Ministerie van Defensie weten dat ze hulp zullen bieden in de gemeente Šid. Deze gemeente, die op de grens met Kroatië ligt, heeft drie migrantenkampen. Volgens de Servische president Aleksandar Vucic, kwamen de migranten de laatste tijd buiten de kampen. Hierbij zouden er enkele kleine misdaden zijn gepleegd. De maatregel dient daarom om de lokale bevolking te ‘beschermen’.

Omdat Servië de migrantenkampen tijdens de ‘lockdown’ gesloten hield, vonden er geen infecties plaats onder de migranten. Nu Servië daarentegen de coronarestricties versoepelt, is de kans op een infectie in de kampen vergroot. President Vucic meent daarbij ook dat de migranten in Šid voor problemen kunnen zorgen. Buiten de kampen zouden de migranten kleine misdaden begaan. Het gevolg hiervan is dat de lokale bevolking zich onveilig voelt. 

(Lees verder onder de video)

Migranten verspreiden?

Volgens het Ministerie van Defensie in Servië gaat het om een ‘preventieve maatregel’. In een persbericht staat: “We verwachten niet dat iemand hier geweld zal moeten gebruiken, maar we willen onze burgers helpen om zich beter, kalmer en veiliger te voelen. We willen vooral voorkomen dat migranten die mogelijk buiten de kampen zijn voor problemen zorgen.” De minister liet ook weten dat er goed voor de migranten binnen de centra zal worden gezorgd.

Critici menen dat het niet altijd even makkelijk is om een plaats te vinden in de migrantenkampen. Hierdoor zouden er veel migranten noodgedwongen op straat moeten leven in Šid. De Servische autoriteiten probeerden dit probleem op te lossen door migranten over het land te verspreiden. Maar het resultaat daarvan is dat migranten simpelweg ontsnappen uit de opvangkampen verder in het land. Vervolgens komen ze alsnog naar Šid om daar te overgang te naar de EU te wagen. Men vreest daarom ook dat er een grote horde migranten zich zal verzamelen in Šid indien alle kampen weer opengaan. Critici menen dat het leger er daarom ook voor dient om ‘nieuwe migranten’ bij de grens weg te houden.