De Duitse NGO ‘Sea-Eye’ is een petitie gestart om hun boot weer vrij te krijgen. Nadat de organisatie een migrantentransportmissie uitvoerde, werd bij binnenkomst in de haven van Palermo de boot (de ‘Alan Kurdi’) aan de ketting gelegd. Sindsdien ligt het vaartuig stil. De bemanning vreest dat hierdoor de ‘reddingsmissie’ van juni in gevaar komt.

De activiteiten van ‘Sea-Eye’ zijn op zijn zachtst gezegd ‘betwist’. Naast de onduidelijke scheidslijn tussen mensensmokkel en migrantentransport (‘reddingsacties’), lapt de organisatie ook adviezen en regels aan zijn laars. Een voorbeeld hiervan is de communicatie vanuit het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie vroeg ‘Sea-Eye’ om de laatste ‘reddingsmissie’ stil te leggen. De bemanning van de ‘Alan Kurdi’ gaf hieraan geen gehoor. Zij stelden echter dat “mensen laten verdrinken vanwege de coronacrisis net zo slecht is als alle andere redenen [uit dit debat].” Dat Italië uit veiligheidsoverwegingen de havens sloot, deed de Duitse NGO net zo goed niet veel. Zij besloten namelijk alsnog de migranten naar Italië te brengen.

(Lees verder onder de tweet)

Petitie Sea-Eye

Nadat de migranten van boord waren en de bemanning in een 14-daagse isolatie hadden gezeten, ging de ‘Alan Kurdi’ aan de ketting. De Italiaanse autoriteiten meenden dat het schip niet ‘aan de eisen voldeed’ – en daarom mag het schip niet de zee op. De Duitse autoriteiten lieten weten, het niet eens te zijn met de Italianen. Zij stellen dat er niks mis is met de ‘Alan Kurdi’. Een ander NGO-schip: de ‘Aita Mari’, mag eveneens niet uitvaren van de Italiaanse autoriteiten.

Sea-Eye wil dat hun boot weer vrijkomt om in juni een nieuwe ‘reddingsmissie’ uit te voeren. Om aandacht te krijgen voor hun standpunt zijn ze daarom een petitie gestart. Op het moment van schrijven heeft de petitie zo’n 1.000 handtekeningen. Naast de oproep voor de vrijlating van het schip, pleiten ze ook voor ‘open havens’. “Zo lang reddingsschepen niet de haven uit mogen, staan er iedere dag mensenlevens op het spel,” zo staat in de omschrijving. Ook laten ze weten dat alle EU-landen moeten helpen in de opvang van vluchtelingen – niet alleen Malta en Italië.