“We moeten paars opnieuw uitvinden en kijken wie we kunnen meetrekken”, vindt afzwaaiend Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Dat zei ze in VTM Nieuws. De federale regeringsvorming nam deze week een nieuwe wending nu de socialisten voorzichtig gesprekken proberen op te starten.

Rutten pleit voor een paarse basis voor de volgende federale regering: liberalen (Open Vld en MR) aangevuld met socialisten (PS en sp.a). De afscheidnemende Open Vld-voorzitster bevestigde eveneens dat een ontmoeting met die twee laatste partijen al heeft plaatsgevonden. Om een meerderheid te hebben, zal de paarse basis wel aangevuld moeten worden met andere partijen. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau maakte zondag al een kleine opening naar de N-VA door het institutionele niet links te laten liggen. De Vlaamse socialisten staan open voor een staatshervorming. “Het is geen doel op zich, maar wel een middel om het land efficiënt te besturen”, klonk het bij hem. Rutten ziet een staatshervorming daarentegen eerder als iets voor 2024. 

Sociale hervormingen

Een andere optie is paars-groen of Vivaldi, maar de relatie tussen liberalen en groenen bereikte deze week een dieptepunt. In de Senaat werd de kandidatuur van voormalig Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi voor een zetel in het Grondwettelijk Hof verhinderd, tot groot ongenoegen van de ecologisten. Een duidelijk statement kwam er van MR, dat prompt voor de andere kandidate van Ecolo stemde en zo Khattabi elke kans op een benoeming ontnam. 

Met de paarse basis pleit Rutten ook voor sociale hervormingen, onder meer in de gezondheidszorg en de woonzorgcentra. “Onze gezondheidszorg en zorgpersoneel hebben ongelooflijk sterk werk geleverd. We moeten ook hier verder hervormen om hen beter te ondersteunen, bijvoorbeeld met meer handen aan het bed”, zei ze.