In Rusland is het coronavirus nu pas echt in opmars. De Russische krant “Rossisskaya gazeta” publiceerde de stijging van de Russische coronacijfers per gebied. Met 10.102 nieuwe gevallen in een dag tijd, ziet de situatie er dan ook al grimmig uit. Bijna de helft van de gevallen vertoont zelfs geen symptomen. Daarom komt er kritiek op de Russische aanpak. Drie van de mensen die kritiek gaven, zijn daarna “uit het raam gevallen” of “hebben zelfmoord gepleegd” volgens de Russische overheid.

Kritiek over werkomstandigheden en stijging Russische coronacijfers

De coronacijfers zijn in 83 Russische regio’s gestegen. In Moskou, waar officieel 12.692.466 mensen wonen, zijn er 5.714 gevallen bijgekomen. In het gebied rond Moskou, de zogenaamde ‘moskovskaya oblast’, zijn dat er 822. Sint-Petersburg neemt de derde plaats in, met 226 gevallen. De meeste gevallen zijn dus aan de Europese kant van Rusland. In en rond de stad Novosibirsk, de grootste stad van Siberië en de derde grootste stad van de Russische federatie, zijn er bijvoorbeeld maar 65 gevallen bijgekomen. Daarmee staat de ‘Novosibirskaya Oblast’ slechts op de 23ste plaats.

Rusland staat dus enorm onder druk. Moskou moet dringend handelen om de cijfers onder controle te krijgen. Maar de werkomstandigheden in ziekenhuizen blijken niet optimaal te zijn. Dokters binnen al te klagen over de huidige situatie en uiten kritiek naar het beleid. Drie dokters zijn daarna uit het raam ‘gevallen’.

Drie dokters ‘vallen uit het raam’

Een spoedarts, Alexander Shulepov, had geklaagd over hoe hij moest werken. Hij was besmet met het coronavirus, maar moest actief blijven. Hij viel uit het raam in de regio Voronezj en is momenteel in kritieke toestand. Dat is al de derde dokter die uit het raam viel in de voorbije 2 weken. De andere twee artsen stierven aan hun verwondingen. De politie heeft naar verluidt een onderzoek geopend naar de val van Alexander Shulepov

De spoedarts had op 22 april een video gemaakt samen met zijn collega. Hierin klaagden ze dat de hoofdarts van het ziekenhuis hen dwong om te blijven werken. Drie dagen later verscheen een tweede video. Hierin beweert Alexander Shulepov alvast dat zijn uitspraken niet “door emoties” kwamen. Hij zei ook dat zijn collega, Alexander Kosyakin, beschuldigd wordt van het verspreiden van nepnieuws over het virus. Daar staat een gevangenisstraf op van tot wel vijf jaar.

Eind april viel ook al Elena Nepomnyashchaya uit het raam van haar ziekenhuis in Krasnoyarsk. Eerder had ze kritiek geuit over het gebrek aan beschermingsmiddelen. Op 24 april stierf Natalya Lebedeva na een gelijkaardige val. Ze is het hoofd van de ambulancedienst van het Russische trainingscentrum voor astronauten. Volgens de Russische overheid heeft ze zelfmoord gepleegd, terwijl ze behandeld werd voor Covid-19.