De Verenigde Staten zetten de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, onder druk. Turkije wil namelijk het S-400 luchtverdedigingssysteem activeren. Dit is een toestel gemaakt in Rusland, die alle vliegtuigen binnen een straal van 400 kilometer kan neerschieten. De VS gaat niet akkoord dat Turkije zo een Russisch luchtverdedigingssysteem gebruikt.

CAATSA

Tijdens een speech van de Amerikaanse ambassadeur in Turkije, David Satterfield, maakte de Amerikaanse regering haar standpunt duidelijk. Het Russisch luchtverdedigingssysteem kan volgens de Amerikanen niet door de beugel. “We hebben ons standpunt zeker duidelijk gemaakt tegenover president Erdogan en de Turkse regering. Het S-400-verdedigingssysteem kan niet als Turkije wil deelnemen in het Amerikaanse programma om gevechtsvliegtuigen te leveren. Als Turkije dit doet, dan is de kans groot dat het Amerikaanse Congres sancties oplegt. Dat kan volgens onze CAATSA-wet, dat staat voor ‘Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act’ (het bestrijden van de Amerikaanse tegenstanders met sancties). Daarnaast kunnen ook bijkomende sancties volgen”, aldus David Satterfield.

Die CAATSA-sancties zijn ook in de wet vastgelegd. Bank- en deviezentransacties worden verboden, uitvoer wordt beperkt  en het vermogen van personen die betrokken zijn bij de deal, kan gedeeltelijk worden geblokkeerd. Dat vermogen zou zelfs volledig in beslag kunnen genomen worden.

Russisch luchtverdedigingssysteem “zal verlopen zoals gepland”

Die druk komt niet zomaar. Eerder zei een woordvoerder van de Turkse president, Ibrahim Kalin, nog dat de activering van het S-400-systeem vertraging heeft opgelopen. Die vertragingen zijn het resultaat van covid-19. “Alles zal verlopen zoals gepland,” voegde hij daar nog aan toe.

Soner Cagaptay is de directeur van het Turkse onderzoeksprogramma in het Washingtoninstituut. Hij vertelde in Arab News dat Turkije tussen 2 vuren zit nu. “De Russische president, Vladimir Poetin, zal het niet toestaan dat Turkije het S-400-systeem niet implementeert. Hij weet dat wanneer Turkije dat doet, de relatie tussen Amerika en Turkije zal verscheuren. Erdogan heeft de VS nodig. De Verenigde Staten geven een financiële levenslijn die de Turkse economie nodig heeft. Erdogan begint langzaamaan te realiseren dat Turkije sterker staat met Amerika. Dat kon Erdogan recentelijk nog zien in Idlib. De Verenigde Staten steunden toen Turkijke zowel op militair als politiek vlak binnen en buiten de NAVO. Daarmee hielp de VS om Poetin terug te dringen,” aldus Soner Cagaptay.