Volgens sp.a-voorzitter Conner Rousseau waren de eerste contacten in de nieuwe regeringsgesprekken voorzichtig positief. Juni is te snel, maar tegen september ziet de jonge voorzitter wel mogelijkheden. “Het móet lukken. Als de politiek zo voort doet, dan rijdt ze zichzelf de gracht in”, zegt hij in een interview met De Zondag.

De socialistische tandem Rousseau-Magnette blies vorige week de federale formatie nieuw leven in. “Er zijn enkele zaken veranderd”, zegt de sp.a-voorzitter nu. Volgens Rousseau wil niemand vandaag nog besparen op gezondheidszorg. “Dat was enkele maanden geleden wel het geval”, stelt hij vast. “Dat is één nieuwe opening. Er zijn er nog. Maar ik kan daar inhoudelijk niet dieper op ingaan. We gaan die eerst verder onderzoeken.”

Vlaamse meerderheid?

De socialistische familie praat met 8 andere partijen. Op Vlaams Belang en PVDA na zijn dat alle partijen die vertegenwoordigd zijn in het federaal parlement. Premier Sophie Wilmès (MR) stelde eerder deze week nog voor om vanaf die brede basis tot een eenheidsregering te komen. “Ik zeg niet dat het met zijn tienen moet, maar hoe groter de meerderheid, hoe beter”, klonk het bij haar. Ook voor de sp.a-voorzitter is de samenstelling van de volgende federale regering van ondergeschikt belang. “Maakt mij geen kloten meer uit”, zegt hij. “Het zou goed zijn mocht er een meerderheid zijn in de twee landsdelen. Maar het zou nog beter zijn mocht er een sterke en sociale regering komen.”

Na de eerste gespreksronde zullen Rousseau en Magnette nog een tweede ronde doen en afsluiten met een nota. “Daarna moet er een formateur aangesteld worden”, volgens de sp.a-voorzitter die daar verder geen standpunt over wil prijsgeven. PS-voorzitter Magnette liet vrijdag wel verstaan dat het tijd is voor een Vlaamse premier, na Di Rupo, Michel en Wilmès. 

Lees ook:

Wilmès pleit voor eenheidsregering: “Hoe groter de meerderheid, hoe beter”

Paul Magnette: “Misschien ik als premier, maar ook eens tijd voor Vlaming”