De regering-Wilmès wil tegen eind mei alle Belgen een mondmasker bezorgen. Daarvoor zijn dus ontzettend veel nieuwe mondmaskers nodig, waardoor de regering op zoek ging naar een leverancier. De Belgische textielindustrie staat al een tijd klaar om die taak op zich te kunnen nemen. Toch heeft de Belgische minister van Defensie, Philippe Goffen (MR), beslist om in het buitenland te zoeken. En hij heeft een bedrijf gekozen dat precies niet echtbedrouwbaar is.

15 miljoen mondmaskers, 40 miljoen euro

15 miljoen stoffen mondmaskers. Dat is hoeveel er moeten geleverd worden in één bestelling. Het dossier doet steeds meer mensen opkijken. De hoogste veiligheidskringen en fraude-experts beginnen zich steeds meer vragen te stellen. De Belgische overheid heeft die namelijk besteld bij een bedrijf genaamd Avrox. Dit bedrijf is onbekend en gevestigd in Luxemburg. Het is zelfs gevestigd op een adres waar 20 andere vennootschappen op geregistreerd staan. De zaakvoerders zijn ook schimmige figuren. Het gaat om een Jordaanse zakenman, een Franse restauranthouder en een Frans-Italiaanse voetbalmakelaar met een netwerk in Afrika. Daarnaast zijn er amper financiële gegevens beschikbaar van het bedrijf. Dit bedrijf heeft een deal met België kunnen binnenhalen van wel 40 miljoen euro. Minister van Defensie Goffin vindt de kritiek niet correct: “We hebben geen aanwijzingen dat onze partner onbetrouwbaar is.”

(Lees verder onder de tweet)

Kritiek van politici en veiligheidsdiensten

Hierop komt veel kritiek. De eersten die zich vragen stelden waren de N-VA en sp.a. De partijen maakten zich zorgen over fraude. Het is dan ook niet de eerste keer dat België opgelicht wordt, zoals in de zaak met Turkije, of dat er defecte mondmaskers worden geleverd, zoals de zaak met China. Nu heeft ook het hoofd van de antiwitwascel gereageerd dat hij zich zorgen maakt.

Journalisten van de HLN hebben hem gecontacteerd omdat hij in een wetenschappelijke raad zit van het Zwitserse consultancy-bedrijf Global Risk Profile samen met de één van de zaakvoerders van Avrox. Dat is echter “puur toevallig”. Zo liet hij aan de HLN weten dat “hij de man niet kent en er niks mee te maken heeft”. Hij trok ook aan de alarmbel. “Mensen die met zo een postbusconstructie werken, doen dat meestal om hun identiteit te beschermen. Dan kan men zich afvragen waarom ze dat belangrijk vinden. Ik vind het vreemd dat men voor de levering van mondmaskers moet werken met een postbusvennootschap”, aldus Philippe De Koster aan de HLN.

Volgens De Koster zijn zulke firma’s lege dozen. De overheid begeeft zich financieel en juridisch op onbekend terrein. Daarnaast heeft de overheid niet om advies gevraagd en dat betreurt hij enorm. “Dat is nochtans geen overbodige luxe. We zien momenteel erg veel fraude op de markt van mondmaskers. Hadden we het geweten, konden we ze waarschuwen dat dit gevaarlijk was.” Volgens de informatie van de HLN zou nu ook Staatsveiligheid een onderzoek gestart zijn naar het dossier. Dat doet Staatsveiligheid vaak, om na te gaan of een vennootschap en de aandeelhouders geen banden hebben met criminele of terroristische milieus.