Afgelopen donderdag heeft Malta 57 migranten gered die op de Middellandse Zee ronddobberden. Omdat de havens op het eiland volgens de Maltese overheid onveilig zijn vanwege het coronavirus, kunnen de migranten niet aan land. Tegelijkertijd krijgt Malta de beschuldiging migranten ‘illegaal te hebben teruggestuurd‘ na een reddingsoperatie. Malta beweert daarentegen de illegalen ‘gered’ te hebben.

De laatste bootmigranten die de Maltese wateren binnenvaarden, zijn 57 mannen in goede gezondheid. Desondanks mogen de mannen niet aan land. Malta heeft vanwege het coronavirus alle middelen nodig in het eigen land, de havens blijven daarom dicht. Toch komt Malta de migranten te hulp.

(Lees verder onder de video)

Malta verzorgt migranten

De illegalen hebben opvang gekregen op een ‘cruiseschip’ dat buiten de territoriale wateren van Malta ligt. Op dit schip – dat momenteel niet te lokaliseren is – krijgen de mannen voedsel en verzorging. Zij moeten hier blijven tot er een Europese oplossing is. Malta meent zelf ‘propvol’ te zitten en doet een beroep op ‘Europese solidariteit’. Premier Robert Abela stelt: “Dit is niet alleen een probleem voor de Maltezers: in feite is het een probleem dat wij al veel meer [migranten] opnemen dan zou moeten, en we zullen doorgaan om de druk op te voeren op andere landen in de EU, om deze last mee te dragen.”

Reddingsoperatie onder vuur

Rond Pasen voerde Malta nog een andere reddingsoperatie uit op zee. Een groep van rond de 50 man werd door een vissersboot gered. De boot bracht vervolgens de migranten terug naar Libië. Als gevolg hiervan ontstond er een discussie rondom de legaliteit van deze reddingsoperatie. Critici menen in de eerste plaats, dat het verboden is om een ‘Maltese reddingsoperatie’ uit te laten voeren door een private boot. Ten tweede zou mogelijk het principe van non-refoulement zijn geschonden. Kort gezegd houdt dit in dat staten mensen niet mogen terugsturen naar een gebied waar de betreffende mensen vervolgd kunnen worden. In de laatste plaats vonden enkele migranten de dood op zee. Critici menen dat Malta hiervoor verantwoordelijk is.

(Lees verder onder de tweet)

In een persconferentie reageert de Maltese premier op de beschuldigingen met: “We doen er alles voor om levens te redden. We hoeven ons nergens voor te schamen.” Volgens hem zou er geen sprake zijn van ‘illegaal terugsturen’. Het gaat volgens hem duidelijk om een ‘reddingsoperatie’. Omdat Malta de havens heeft gesloten, was Libië de dichtstbijzijnde veilige haven. “[Zonder de Maltezers] zouden er tientallen levens zijn verloren.” Ook meent de premier dat het gebruik van een private boot gelegitimeerd is. Volgens hem hoeven staten ‘reddingsoperaties’ niet per se zelf uit te voeren. Het gaat er volgens hem om dat staten de operatie coördineren