Volgens een rapport van ‘The Five Eyes’ heeft China glashard gelogen over het coronavirus. Zo logen de Chinezen over het feit dat het virus van mens tot mens kan worden overgedragen. Ook zou China de ontwikkeling van vaccinaties hebben tegengewerkt. Als laatste zijn enkele klokkenluiders ‘verdwenen’ in China. Hiermee lijken eerdere Amerikaanse vermoedens te zijn bevestigd.

Het rapport is samengesteld door de geheime diensten van de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland – samen: ‘The Five Eyes’. Hun rapport lekte uit naar ‘The Daily Telegraph’, die er als eerste verslag van bracht

China loog, loog en loog

Uit het rapport blijkt dat China al langer wist dat het virus van mens op mens kon gaan. Sinds december zouden zij al weten dat het virus door mensen kon worden overgedragen. Desondanks lieten de Chinezen dit pas op 20 januari aan de rest van de wereld weten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie hield tot die tijd vol dat er géén sprake was van mens-tot-mensbesmetting. Taiwan geloofde de Chinezen echter niet, en kwam op 31 december al in actie.

(Lees verder onder de tweet)

Iets anders wat blijkt uit het rapport is dat China bewust informatie rondom het virus achterhield. Zo censureerde Peking de informatie rondom het virus, werden dokters vastgezet die bericht gaven van het virus en ‘verdween’ een journalist. Later veroordeelde China andere landen vanwege reisrestricties. Tegelijkertijd had China echter nog veel strengere reisrestricties in het eigen land.

Voor het ontwikkelen van een vaccin tegen het virus is een ‘levend virusmonster’ van groot belang. Ook hierin werkte Peking totaal niet mee. De Chinezen weigerden om een levend monster te geven. Tegelijkertijd zou al het bewijs zijn vernietigd in het ‘Wuhan laboratorium’. 

Vanwaar komt het virus?

De landen van ‘The Five Eyes’ zijn het nog niet eens over de oorsprong van het virus. De Verenigde Staten gaan ervan uit dat het virus ‘waarschijnlijk’ uit een Chinees lab komt – maar ‘hard bewijs’ zou nog ontbreken. De Australiërs houden het daarentegen meer voor mogelijk dat het virus van ‘de markt in Wuhan’ komt. 

(Lees verder onder de tweet)

Opvallend hierbij is de reactie die China heeft op landen die oproepen tot ‘onafhankelijk onderzoek’. Zo bedreigde Peking de Australiërs met het stopzetten van de handel nadat Australië een onderzoek wilde uitvoeren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is echter nog steeds “zeker dat het virus een natuurlijke oorsprong heeft”. De Amerikanen hebben dan weer weinig vertrouwen in de WGO. Er ligt daarom al een wet klaar om de WGO zelf te onderzoeken.