De recent herverkozen Taiwanese president Tsai Ing-wen (DPP) sprak duidelijke taal tijdens haar eedaflegging en verwierp de aanspraken van communistisch China op het eiland. Volgens Tsai kon Taiwan nooit accepteren dat het deel zou uitmaken onder het ‘één land, twee systemen’-stelsel. Beijing reageerde door te stellen dat het de onafhankelijkheid van Taiwan nooit zou tolereren en dat ‘hereniging’ onvermijdelijk was.

“Beide partijen hebben de plicht om een manier te vinden om op de lange termijn naast elkaar te bestaan en de toename van het antagonisme en de verschillen te voorkomen”, zei de recent herverkozen Taiwanese president Tsai Ing-wen (DPP) tijdens haar eedaflegging. “Ik wil hier de woorden ‘vrede, gelijkheid, democratie en dialoog’ benadrukken. Wij zullen niet accepteren dat de autoriteiten in Peking ‘één land, twee systemen’ gebruiken om Taiwan te degraderen en de huidige toestand te ondermijnen. Wij houden vast aan dit principe.”

(Lees verder onder de tweet.)

Relaties tussen China en Taiwan verzuurd

Het Chinese ‘Bureau voor Taiwanese Zaken’ reageerde door te stellen dat men “geen ruimte zou laten voor separatistische activiteiten die streven naar de onafhankelijkheid van Taiwan”. “Hereniging is een historische onvermijdelijkheid van de grote heropleving van de Chinese natie. We hebben de vaste wil, het volste vertrouwen en voldoende vermogen om de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen”, klinkt het.

Communistisch China beschouwt het eiland als een afvallige provincie en zweert het desnoods gewapenderhand te veroveren. Daarbij zou Taiwan bestuurd worden volgens het ‘één land, twee systemen’-stelsel. Die regeling garandeert in theorie een hoge mate van autonomie en is bijvoorbeeld ook van toepassing op Hongkong. De recente ontwikkelingen daar zorgden er echter voor dat het weinige vertrouwen, dat in Taiwan ten opzichte van dat aanbod bestond, smolt als sneeuw voor de zon.

Onder druk van China hebben de meeste landen geen formele banden met Taiwan. Dat weerhield de Verenigde Staten onder president Donald Trump (Rep.) er niet van de steun voor het eiland sterk op te drijven. Dinsdag feliciteerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) nog met haar nieuwe ambtstermijn.