De fractie van de Europese Volkspartij (EVP) had de Hongaarse premier eerder bekritiseerd in een brief. Nu reageert de Hongaarse premier Viktor Orbán met een eigen brief. Daarin vraagt hij onder andere om excuses voor het Hongaarse volk. Ook wijst hij op ‘valse berichtgeving’ over de rol van de Hongaarse overheid in de strijd tegen corona. 

Het is niet de eerste keer dat Orbán reageert op kritiek vanuit de EVP met een brief. In reactie op beschuldigingen van ‘dictatuur’, schreef hij: “Ik kan me amper voorstellen dat iemand van ons tijd heeft om te fantaseren over de intenties van andere landen. Dit lijkt me een dure luxe dezer dagen… met alle respect, ik heb hier geen tijd voor!”

(Lees verder onder de tweet)

Orbán haalt uit

Omdat veel critici menen dat Hongarije langzaam in een dictatuur verandert, onderzocht de Europese Commissie de ‘Hongaarse Noodwet‘. De EC concludeerde echter dat Hongaarse coronarestricties in lijn zijn met EU-wetgeving. Daarom zouden er géén speciale maatregelen tegen het land getroffen moeten worden.

In de brief die Orbán schreef, wijst hij op de conclusie van de EC. Zo schrijft hij: “De Europese Commissie heeft tegelijkertijd de Hongaarse maatregelen onderzocht en heeft onmiskenbaar laten weten dat deze [beschuldigingen] ongegrond zijn. Vera Jourova, vice-president van de EC, die van een andere politieke familie komt dan wij en niet beschuldigd kan worden van gunstige vooroordelen naar Hongarije, heeft meerdere keren gezegd dat de Hongaarse wet die de buitengewone bevoegdheden reguleert van de overheid, niet de EU-wet schendt.”

Ook EVP-voorzitter Donald Tusk krijgt ervan langs. De voorzitter zou namelijk een ‘nazi-vergelijking’ hebben gemaakt tussen de Hongaarse maatregelen en Carl Schmitt – de ‘kroonjurist van het Derde Rijk’. Voor de rest meent Orbán dat er sprake was van een ‘gecoördineerde aanval’ op Hongarije. Er zou bewust ‘vals nieuws’ zijn verspreid over het sluiten van het Hongaarse Parlement (hier een voorbeeld). Achteraf bleek namelijk dat het Hongaarse Parlement helemaal niet gesloten was. 

Viktor Orbán sluit af met een excuuswens voor het Hongaarse volk. Hij waarschuwt dat ‘politieke oppositie’ geen alleenrecht op de rechtsstaat mag hebben. “Binnenkort moeten we besluiten of we onszelf laten verdelen en verder laten verzwakken, of dat we verenigd staan en verder gaan als leidende conservatieve speler in de Europese politiek.”