De zwaar bekritiseerde Poolse presidentsverkiezingen gaan niet door. Oorspronkelijk zouden de verkiezingen aankomende zondag plaatsvinden. Desondanks was het de afgelopen dagen reeds onduidelijk of ze nu wél of niet doorgingen. Nu is de kogel door de kerk: de verkiezingen zullen op zijn vroegst in juni plaatsvinden. De methode blijft wel hetzelfde zoals de grootste partij (Pis) voorzien had – de Polen stemmen per post.

De Poolse verkiezingen die zondag zouden plaatsvinden stuitten op veel kritiek. Volgens ‘Human Rights Watch’ zouden de ‘verkiezingen per post’ té snel op touw zijn gezet. De Polen zouden zodoende geen eerlijkheid en transparantie kunnen garanderen. Ook de Raad van Europa gaf kritiek. Zij wezen erop dat verkiezingscampagnes praktisch onmogelijk waren tijdens een ‘lockdown’. Scherpere kritiek kwam van voormalig Poolse premier Donald Tusk. Hij vergeleek Polen met Wit-Rusland – dat een autocratisch regime heeft.

(Lees verder onder de tweet)

Poolse presidentsverkiezingen 

De critici krijgen wellicht een adempauze, maar de verkiezingen per post gaan er alsnog komen. Volgens het Poolse ministerie van Volksgezondheid is een ‘traditionele manier’ van stemmen namelijk pas mogelijk in ‘twee jaar‘. Het grootste probleem was dat er nog geen overeenstemming was gekomen over presidentsverkiezingen per post. De Senaat boog zich immers een maand lang over de verkiezingen – en verwierp ze afgelopen dinsdag. Hierdoor kon het parlement vandaag pas instemmen met het plan – en dat was te kort dag.

(Lees verder onder de tweet)

“Gisteren hebben we een oplossing uitgewerkt die goed is voor Polen, die volledige democratische en transparante verkiezingen garandeert,” volgens conservatieve partijleider Jaroslaw Gowin. De ‘postverkiezingen’ gaan er dus komen. De datum van de verkiezingen blijft vooralsnog onbekend. De parlementsvoorzitter heeft nu de taak om de nieuwe datum uit te roepen. Naar verwachting zullen de presidentsverkiezingen plaatsvinden in juni of juli.