Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) is het moeilijk om te beoordelen of Hongkong nog voldoende autonoom is ten opzichte van communistisch China. Door de hoge mate van autonomie geniet de stad van een speciale behandeling door de Verenigde Staten.

Omdat Hongkong een hoge mate van autonomie geniet, beschouwen de Verenigde Staten de stad niet als onderdeel van het Chinese vasteland op het vlak van economie en handel. Hierdoor vervult Hongkong vaak de rol van een belangrijke tussenschakel in het zakendoen tussen de VS en China. Deze positie heeft de stad geen windeieren gelegd.

(Lees verder onder de tweet.)

“Moeilijk te beoordelen of Hongkong nog autonoom is ten opzichte van China”

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mikeo Pompeo (Rep.) is het echter moeilijk om te beoordelen of Hongkong nog wel voldoende autonoom is. Hij verwees daarbij naar een incident waarbij pro-democratische Hongkongse politici weggesleept werden.

“Vooraanstaande Hongkongse activisten zoals Martin Lee en Jimmy Lai werden voor de rechter gesleept. Acties als deze maken het moeilijker om te beoordelen of Hongkong nog steeds zeer autonoom is ten opzichte van het Chinese vasteland”, zei Pompeo.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou op dit ogenblik nog evalueren of Hongkong nog voldoende autonoom is. “We houden nauwlettend in de gaten wat er daar gebeurt”, klinkt het. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken probeert Pompeo de Hongkongse regering te “chanteren” en bemoeien de Amerikanen zich schaamteloos met interne Chinese aangelegenheden.