Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA, haalt loeihard uit naar linkse besturen in Brussel die de kant van straatbendes kiezen. “We voelen dat dit binnenkort uit de hand gaat lopen”, waarschuwt hij op het Radio 1-programma De Ochtend.

Woensdag kondigde de Nationale Veiligheidsraad een versoepeling van de inperkende maatregelen aan. Vanaf zondag is opnieuw sociaal contact mogelijk tot maximum 4 personen. Hoewel de naleving van die regel moeilijk te controleren valt, is het volgens Binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) niet onmogelijk. In de eerste plaats rekent de overheid echter op de burgerzin van de bevolking. Ook politievakbond VSOA heeft vertrouwen dat de regels zullen nageleefd worden. “Uiteraard zijn er altijd mensen die de kanten er afrijden”, aldus ondervoorzitter Houssin. Zo werd in Turnhout deze week al voor de derde keer een feestje stilgelegd bij iemand thuis. Het gaat volgens hem echter om een klein percentage dat de regels nog aan hun laars lapt.

Politie aangestuurd om laks op te treden tegen rellen

Houssin ziet daarentegen een andere problematiek toenemen in deze coronacrisis: geweld tegen de politie. Hij roept de bestuurlijke overheden op om daar streng tegen op te treden. Er waren al verschillende incidenten waarbij mensen in overtreding van de coronaregels zich agressief opstelden tegen agenten, maar de politievakbond wijst in de eerste plaats op de verschillende rellen in Brussel. Al meermaals kwamen in bepaalde wijken vaak allochtone jongerenbendes op straat om de politie uit te dagen. “99% houdt zich aan de regels, maar men heeft daar jongerenbendes die de macht op straat proberen over te nemen en de politie uitdagen”, zegt Houssin. Volgens de VSOA-ondervoorzitter hebben de agenten duidelijk richtlijnen gekregen om niet streng op te treden tegen die jongeren.

“Politie verliest de macht in deze straten”

“Het is zeer duidelijk dat er een rem wordt gezet, dat er minder controles mogen gebeuren in deze wijken en dat bepaalde politici kant kiezen van de jongerenbendes en telkenmale het optreden van de politie in vraag stellen”, aldus Houssin. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de lokale besturen – zoals PS-burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux. Ook verwijst hij naar de reactie van een “ex-minister die de controles van de politie in vraag stelde”. “Dat is een duidelijk signaal naar die jongerenbendes toe van ‘ga gewoon verder'”, vindt de vakbondsvertegenwoordiger. “De politie verliest de macht in deze straten”.

Lees ook:

Smet (sp.a) trekt politieoptreden in twijfel na ongeluk Adil