Politievakbond VSOA heeft beelden gedeeld waarop te zien is hoe twee agenten aangevallen worden tijdens een arrestatie. De vakbond is het beu en trekt opnieuw aan de alarmbel over het aanhoudende geweld tegen politie in de hoofdstad. Ze viseert daarbij Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) en Brussels staatssecretaris Pascal Smet (sp.a).

De beelden zijn woensdagavond opgenomen in een wijk in Anderlecht. Daar is het al langer onrustig tijdens de coronacrisis. Jongeren – vaak van allochtone origine – hokken er samen op straat en dagen de politie uit. Er waren ook twee dagen rellen en vernielingen na het ongeluk met de 19-jarige Adil die om het leven kwam in een aanrijding met de politie nadat hij een controle was ontvlucht.

Op de beelden is te zien hoe twee agenten worden aangevallen tijdens een arrestatie. “Het gaat over een arrestatie van een dader van ernstige feiten en we zien op de beelden dat de jeugd zich errond verzamelt om de agenten te schoppen”, licht Vincent Houssin van VSOA toe aan Het Nieuwsblad. “Wat opvalt is dat de agenten geen geweld gebruiken, ze houden de man gewoon in bedwang. Ze halen zelfs hun matrak niet uit. Ze krijgen slaag en ondergaan. Omdat ze weten dat als ze een vinger durven uitsteken, het tot een gerechtelijke vervolging en/of tuchtmaatregelen zou kunnen leiden.” De man in kwestie wordt verdacht van het uitdelen van een messteek.

Dalle & Smet

De politievakbond deelt de beelden om de problematiek onder de aandacht te brengen. “Bij voorgaande rellen hebben we gezien dat sommigen dit nog altijd als uitzonderlijk beschouwen, of minimaliseren”, aldus Houssin. In het bericht haalt de politie scherp uit naar twee Brusselse politici, Benjamin Dalle (CD&V) en Pascal Smet (sp.a). Dalle veroordeelde destijds de rellen in Anderlecht, maar volgens hem is de situatie in de hoofdstad “geen zwart-wit verhaal”. “Er heerst diepe frustratie, woede ook. Veel jongeren voelen zich vergeten”, reageerde hij toen. Brussels staatssecretaris Smet trok het politieoptreden in twijfel na het ongeluk met Adil. “Was dit nu topprioriteit die nacht”, klonk het toen bij hem.

De politievakbond richt zich nu rechtstreeks tot de twee Brusselse politici. “Wat denken jullie Pascal Smet en Benjamin Dalle? Hadden onze collega’s het anders moeten aanpakken? Was dit een prioriteit? Regelrechte schande.” Volgens de vakbond moet het gedaan zijn me te bepampering en moeten er dringend maatregelen worden genomen.

Lees ook:

Smet (sp.a) trekt politieoptreden in twijfel na ongeluk Adil

CD&V-minister Dalle na rellen Anderlecht: “Veel jongeren voelen zich vergeten”

Mediaminister Dalle vindt niet dat hij relschoppers verdedigde en dient klacht in