Afgelopen maandagavond is een man neergeschoten door de politie in Aalter. De man liep rond met een mes in de Weibroekdreef. Hij viel ook een agent aan. Hulpverleners hebben de man nog proberen reanimeren, maar hij kon niet meer gered worden.

Een buurtbewoner doet zijn verhaal aan de HLN. Hij kwam net thuis toen hij een man op de grond zag liggen. De man bloedde hevig en omstaanders probeerden hem te reanimeren. Zelf had de buurtbewoner niets zien gebeuren, maar hij heeft wel met de directe ooggetuigen gesproken. “Een dame reed met haar Jaguar in onze straat toen plots een man met messen in de richting van haar wagen liep. Als reactie reed ze achteruit om hem vervolgens voorbij te steken. De vrouw wilde wegrijden, maar de passagier vroeg om traag te rijden. Hij belde daarna de politie terwijl de man op zijn fiets de achtervolging inzette. Niet veel later kwam een anonieme wagen ter plaatse”, aldus de man aan de HLN.

De man zou daarna een agent hebben aangevallen met zijn mes. Drie schoten zouden daarom gelost zijn en de MUG kwam ter plaatse. Hij kon niet meer gereanimeerd worden.

Wie was de man in Aalter?

Eerst was het nog niet zeker wie de man was. Ondertussen weet men al dat het om een 35-jarige man gaat, Dimitri V.B. Hij is geboren in Eeklo, maar woonde in Aalter.

De messentrekker was geen onbekende bij de politie. Hij had namelijk al een zwaar strafblad. Hij was voorwaardelijk vrijgelaten en kampte vroeger met een zware drugsverslaving, maar Dimitri leek aan de betere hand. Dimitri V.B. had een vaste job en ontfermde zich over asielkatten. Waarom hij toch weer op het slechte pad belandde, is nog niet duidelijk.  

Zijn de agenten in fout?

De situatie was zeer ongebruikelijk voor de politieagenten. In een landelijke gemeente komen zulke gevallen zelden voor. Comité P zal nu uitmaken of de agenten correct gehandeld hebben. Dat is volgens het parket standaardprocedure. Enerzijds willen ze nagaan welke feiten gepleegd zijn en wat de motieven waren van Dimitri. Anderzijds wordt het schietincident onderzocht.