Afgelopen woensdag kwamen de Poolse minister en Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken samen in Boedapest. De ministers overlegden onder andere welke uitdagingen de landen zullen hebben na de coronacrisis. Volgens de Hongaarse minister, Péter Szijjártó, waren beide landen slachtoffer van valse beschuldigingen. Desalniettemin meent Szijjártó dat beide landen “op elkaar kunnen blijven bouwen.”

 “Naast vriendschap, hebben Polen en Hongarije ook een strategische alliantie, en de twee landen hebben eenzelfde aanpak in relatie tot globale politieke problemen die een dilemma vormen. Onze overheden zijn gestoeld op een nationaal fundament en we beschouwen het nastreven van nationale belangen als de belangrijkste taak en verantwoordelijkheid,” zo stelt Szijjártó. In deze strategische alliantie zijn andere Centraal-Europese landen eveneens betrokken. De Hongaarse minister meent namelijk dat de Visegrad-groep, waar Slowakije en Tsjechië ook deel van uitmaken, meer moet gaan samenwerken. 

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/visegrad24/status/1265686514266263554

Ministers tegen illegale migratie

In juli zullen de Polen het presidentschap van de Visegrad-groep overnemen. Hierbij zal een verdere uitwerking van de infrastructuur tussen de landen centraal staan. Ook hoopt de Poolse minister, Jacek Czaputowicz, dat de groep een voorbeeld van Europese samenwerking zal zijn. Als voorbeeld van goede coöperatie noemt hij het succesvolle beleid tegen het coronavirus in de vier landen. Hierdoor kunnen de strenge maatregelen eerder worden opgeheven. Het resultaat is dat de burgers van de groep weer elkaars land in mogen sinds afgelopen middernacht.

Over één ding kunnen de Polen en Hongaren elkaar stevig de hand schudden. Omdat beide ministers tegenstanders zijn van illegale migratie, willen ze niet meedoen aan het verspreiden van migranten. “We zijn niet bereid om onderdeel te zijn van een verplicht verdelingsmechanisme van migranten, en we zullen blijven doorgaan met het weigeren van illegale migranten,” aldus minister Szijjártó. Naast het weigeren van illegalen, willen beide ministers ook dat illegale migratie wordt aangepakt.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/PolandMFA/status/1265650711876026368

Szijjártó verwerpt kritiek

Zowel Polen als Hongarije kregen de afgelopen tijd verschillende verwijten te verduren. De twee ministers menen dat deze beschuldigingen ‘ongegrond’ en ‘fout’ zijn. Szijjártó stelt hierbij dat degenen die met een verkeerde beschuldiging kwamen, achteraf niet hun excuses hebben aangeboden. Tegelijkertijd liggen er binnen de EU plannen klaar om politieke eisen aan EU-fondsen te stellen. De Poolse minister is hier volledig op tegen, volgens hem “is het onmogelijk om objectieve eisen te stellen hiervoor.” De kritiek van de Europese Commissie voor Burgerlijke Vrijheden wordt ook weggewuifd. Szijjártó stelt dat deze commissie hoogst politiek gemotiveerd is. Zowel Polen en Hongarije zouden geen enkel rechtsstatelijk probleem hebben. Al met al zorgt de kritiek dan ook alleen maar voor desintegratie van Europese eenheid, zo meent de Hongaarse minister.