Europa is te afhankelijk van andere landen voor medische middelen, zo meent de Duitse minister van Economie Peter Altmaier. Hij wil daarom dat Europa haar eigen industrie verbetert en haar internationale productielijnen diverser maakt. Hiervoor ziet hij een taak voor Duitsland die het EU-voorzitterschap binnenkort zal overnemen.

“Vandaag, op 9 mei, is het Europadag. Wie vieren het deze keer in een zeer ernstige situatie, omdat de coronapandemie nog steeds Duitsland, Europa en de rest van de wereld bedreigt… Toch kan juist deze herinnering ons helpen om de weg uit de coronacrisis samen sneller en succesvoller te vinden… Ook nu hebben we een robuust, sterk Europa nodig en de bundeling van al onze krachten, zodat de acute crisis niet een lange ziekte en uiteindelijk een achteruitgang wordt. We hebben méér Europa nodig..,” zo verklaart economieminister Altmaier

(Lees verder onder de tweet)

Altmaier pleit voor ontwikkeling EU

Volgens Altmaier zijn andere landen jaloers op de interne markt van de EU, maar de interne markt moet zich wel verbeteren. De Duitse minister pleit daarom voor digitalisering, diversificatie en regelgeving voor wereldwijde handel. De minister ziet hierin een rol weggelegd voor de Wereldhandelsorganisatie. De crisis zou niet een einde van globalisatie betekenen. Het zou daarentegen juist de nadruk moeten leggen op internationale handelsregels waar iedereen zich aan moet houden.

Altmaier is evenzeer van mening dat Europa achterligt op China en de VS als het aankomt op digitale autonomie. Na de coronacrisis  wil Altmaier dat Europa een bron van ‘ideeën voor sociaal rechtvaardige veranderingen’ wordt. Daarbij moet Europa een ‘klimaatvriendelijke economie’ en een ‘succesvolle energietransitie’ hebben. De Europese ‘Green Deal’ speelt hierin een vitale rol volgens de economieminister.