De voorzitter van de Waalse socialisten, Paul Magnette, sluit niet uit dat hij premier van België zou kunnen worden. Zijn argumenten zijn simpel: de PS is de grootste partij van Wallonië en samen zijn de Vlaamse en Waalse socialisten de grootste ideologische groep in het land. Hij voegt daar wel aan toe dat het “na drie Franstaligen misschien eens tijd is voor een Vlaming”.

Formatiegesprekken al opgestart door socialisten

Eerder verscheen in SCEPTR dat Paul Magnette 30 tot 50 miljard euro extra wilde uitgeven om de economie te steunen. Dat kwam samen met de socialistische poging om de federale gesprekken opnieuw op te starten. Nu zei hij in Terzake dat hij openstaat om premier te worden van België.

Volgens Magnette zijn er constructieve gesprekken met de 10 partijen die de volmachten gesteund hebben voor de minerheidsregering-Wilmès. De partijen die deze regering steunden waren de MR, Open VLD, CD&V, N-VA, PS, sp.a, Ecolo, Groen, cdH en DéFi.

MR-voorzitter George-Louis Bouchez was absoluut niet tevreden met de heropstart van de gesprekken door de socialisten. Maar volgens Magnette is nu ook hij wat positiever en verlopen de gesprekken goed. Er is volgens Magnette altijd een beetje een verschil tussen de Bouchez aan de onderhandelingstafel en de Bouchez in de media.

De PS-voorzitter wil met de gesprekken alvast een stap zetten in de, volgens hen, goede richting zodat de formateur aan de slag kan gaan. De regering-Wilmès is dan ook geen permanente regering tot de volgende verkiezingen, maar heeft slechts het vertrouwen gekregen tot september. Daarna begint de regeringsformatie pas echt opnieuw.

Regeringsformatie in September

Hoe die regering er zal uitzien, weet niemand nog. Voor de coronacrisis zat België alweer meer dan 400 dagen zonder regering. Het wereldrecord van regeringsformatie is ook in Belgische handen. Dat werd in 2010-2011 gebroken met 541 dagen. Het zal dus geen gemakkelijke taak worden, maar Paul Magnette ziet het wel zitten om de toekomstige regering te leiden.

“Als er plots een mooi project voorgesteld wordt, na een lange discussie en met een sterke ploeg natuurlijk, en als de mensen rond de tafel me vragen of ik premier wil worden, dan zal ik uiteraard niet weigeren. Ik zal nooit mijn persoonlijke ambities boven mijn prioriteiten plaatsen. Inhoud moet eerst komen, een sterk ambitieus project moet gevormd worden. Dan een sterke ploeg en daarna pas, als laatste, moet beslist worden wie premier wordt,” aldus Paul Magnette. Daar voegt hij wel aan toe dat na Di Rupo, Michel en Wilmès het “misschien eens tijd wordt voor een Nederlandstalige premier.”

In maart kwam Magnette onder vuur te liggen vanuit de N-VA, maar ook van de Vlaamse socialisten. Ze wilden namelijk een eenheidsregering vormen om de coronacrisis aan te pakken, volgens Bart De Wever (N-VA) was er zelfs een akkoord om dit te doen. Paul Magnette heeft toen echter zijn woord gebroken. Conner Rousseau, de voorzitter van de sp.a, was toen ook niet blij met de daden van Magnette. “Dat ik Rousseau niet gebeld heb voor ik mijn verklaring deed in de pers, was zeker een fout van mij,” zegt hij daarover. “Er is toen veel misgelopen, maar vooral was het te laat. Het was praktisch onmogelijk om nog ministers te vervangen, zeker niet in het midden van een crisis. De enige optie was dus de oppositie en vandaaruit de regering te steunen.”