Bij de toekenning van de bestelling van 40 miljoen mondmaskers zou de federale overheid om nog onduidelijke redenen een aantal textielfirma’s geweigerd hebben. Uiteindelijk koos Defensie voor de postbusvennootschap Avrox, die de in de aanbesteding maximaal toegelaten prijs vroeg. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Het is Kamerlid Michael Freilich (N-VA) die de kat de bel aanbond. Hij bekeek de dossiers van textielfirma’s die de aanbesteding voor 40 miljoen mondmaskers misliepen. Zeven bedrijven werden zonder gegronde reden geweigerd. Die kregen van de overheid te horen dat een referentie ontbrak, waarmee ze moesten aantonen dat ze in het verleden al eens een grote levering maskers tot een goed einde hadden gebracht. Verschillende dossiers bevatten echter wel degelijk zo’n referentie, terwijl de overheid hen net overboord gooide omdat een referentie zou ontbreken.

Spel niet eerlijk gespeeld?

De miljoenendeal doet opnieuw veel vragen oproepen. Zeker nu duidelijk is geworden dat Avrox, een Luxemburgse postbusvennootschap, uiteindelijk de aanbesteding won met de hoogste vraagprijs per mondmasker. De firma is een nobele onbekende in de textielwereld, gefinancierd door een Jordaniër en gerund door een Franse restauranthouder en een frans-Italiaanse voetbalmakelaar. “Iedereen kan zich ermee verzoenen als hij een contract verliest omdat een ander beter is”, reageert het Belgische textielbedrijf Seyntex, die zelf naast de aanbesteding greep. “Maar hier krijg je de indruk dat het spel niet eerlijk is gespeeld.” Seyntex werd zelf geweigerd omdat de referentie ontbrak, maar het bedrijf kan het tegendeel bewijzen.

Kamerlid Freilich vindt dat de zaak verder onderzocht moet worden. Hij rekent daarvoor op het Rekenhof. “Ik wil niemand met de vinger wijzen. Defensie is snel te werk moeten gaan en heeft een ondankbare taak gekregen, maar ik vind het belangrijk dat iedereen weet hoe de vork exact aan de steel zit”, zegt hij.

Lees ook:

Regering-Wilmès opnieuw onder vuur door mondmaskers

Nog maar 10 procent van federale mondmaskers geleverd