Tijdens een politieactie in Kruibeke langs de E17 zijn 2 vermoedelijke mensensmokkelaars en 18 illegalen opgepakt die in vrachtwagens probeerden te klimmen. De actie vormde het sluitstuk van een lang en intensief onderzoek naar mensensmokkel. Dat meldt de politie. België is volgens de politie een doorgangsland voor “transmigranten die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen”. Enkele dagen geleden werden in Brussel en Frankrijk ook meerdere mensensmokkelaars gearresteerd die Vietnamezen naar het Verenigd Koninkrijk smokkelden

Het was niet de eerste keer dat er illegalen rondliepen op de parking in Kruibeke langs de E17. Daarom is de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart. Dat was in opdracht van het parket van Oost-Vlaanderen. Het onderzoek toonde aan dat een bende voornamelijk illegalen uit Eritrea en Ethiopië naar het Verenigd Koninkrijk smokkelden via België. Het parket sprak daarom de onderzoeksrechter van Dendermonde aan om de mensensmokkel verder te onderzoeken.

In de nacht van 26 op 27 mei vond een grootscheepse actie plaats om de verdachten op te pakken. De politie wilde met de actie ook de illegalen aanhouden. Dat is gelukt. 18 illegalen en 2 mensensmokkelaars zijn opgepakt. De twee verdachten komen uit Eritrea. Het gaat om een 23-jarige en 25-jarige man. Ze zijn beiden al voorgeleid bij de onderzoeksrechter en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.