Alsmaar meer Amsterdammers klagen over de enorm luide islamitische gebedsoproepen die tegenwoordig dagelijks weerklinken vanuit de minaretten van de moskee. Dat meldt AT5. Alsmaar meer moskeeën in Nederland laten dagelijks één of meerdere oproepen tot gebed weerklinken in de stad, vroeger gebeurde dat vooral vrijdag.

Vanwege de ramadan roepen vele moskeeën via de luidsprekers in hun minaretten islamitische gelovigen niet alleen op vrijdag, maar dagelijks op tot het gebed. “Waarom juist nu? In verband met het coronavirus mag de moskee niet volledig open en zijn er veel restricties opgelegd”, staat te lezen op een poster op een Amsterdamse moskee. “De moskee roept vijf keer per dag op tot het gebed om de geloofs­genoten tegemoet te komen dat de moskee er nog is.”

Geluidsoverlast gebedsoproepen

Maar die oproep tot gebed weerklinkt wel heel luid, zo vinden veel Amsterdammers. Het stadsbestuur krijgt alsmaar meer klachten binnen van mensen die de geluidsoverlast beu zijn. Het Amsterdamse AT5 sprak met één van de buurtbewoners van een moskee, van waaruit dagelijks maar liefst vijf keer een gebedsoproep wordt gedaan. Soms zelfs ‘s nachts.

“Het volume waarmee dit gebeurt is zo hard dat het door de wijk en omstreken te horen is. Het geluid galmt door de wijk heen”, stelt de man. Volgens hem zijn er heel wat buurtbewoners die dat beu zijn. “Er is zelfs iemand die tegelijkertijd met de gebedsoproep met een elektrische gitaar en versterker vanaf zijn balkon speelt.” 

Een woordvoerder van de stad bevestigt de klachten en stelt deze serieus te nemen. “Er wordt teveel overlast ervaren en daar moet iets aan gedaan worden door de moskee. Het wordt vrij serieus genomen. Er is al telefonisch contact geweest en mijn collega’s gaan naar de moskee toe om persoonlijk in gesprek te gaan”, klinkt het.