Een opvallende samenwerking tussen de partijen Open Vld, Groen en CD&V komt op de proppen met een wetsvoorstel om het wagenpark te vergroenen. Dat schrijft De Tijd woensdag. Ook sp.a zou het voorstel steunen, wat plots een Vivaldi-meerderheid dichterbij brengt.

Concreet stellen de drie partijen voor om het fiscaal gunstregime voor salariswagens enkel nog toe te kennen aan wagens die volledig emissievrij zijn. Dit vanaf 2025, met een overgangsperiode vanaf 2023. De vergroening van de salariswagens is een klassiek groen speerpunt en kwam ook al terug in de linkse nota-Magnette toen die informateur was. Opvallend want in die periode leek het even of de Vlaamse liberalen overstag zouden gaan voor een paars-groene coalitie.

Volgende week staat het voorstel op de agenda van de Kamer. Open Vld, Groen en CD&V moeten wel nog een meerderheid zien te verzamelen. Die kunnen ze vinden bij de socialisten. De kans is immers klein dat sp.a en PS tegen het voorstel zullen stemmen. Die Vivaldi-coalitie is in ieder geval onuitgegeven, zeker nu de N-VA zich tegen het voorstel kant.

N-VA waarschuwt voor extra kosten voor bedrijven

De N-VA lijkt niet gewonnen voor het voorstel. “De coronacrisis stelt ons voor de zwaarste economische uitdaging sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. We vinden dit niet het moment om zo radicaal in te grijpen in de fiscaliteit van bedrijfswagens”, reageert Kamerlid Wouter Raskin aan De Tijd. “Dit dreigt de bedrijven op extra kosten te jagen. Bovendien maken de wagens deel uit van de verloning van veel mensen, voor wie de komende jaren al moeilijk genoeg worden.” Voor N-VA moet het dossier van de salariswagens mee opgenomen worden in dat andere energiedebat: de sluiting van de kerncentrales.