Paul Van Tigchelt van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) waarschuwt voor het feit dat terreurgroep Islamitische Staat alsmaar meer de macht grijpt in vluchtelingenkampen. Ze maken gebruik van de coronacrisis om mensen te radicaliseren en zijn ook op het gebied van terroristische aanslagen opnieuw actiever aan het worden. 

Vanwege het coronavirus wordt op dit moment beduidend minder aandacht geschonken aan de problematiek van terreurgroep Islamitische Staat en de oorlog in Syrië in Irak. IS maakt van die situatie handig gebruik om haar greep in de regio te verstevigen en mensen te radicaliseren. 

“Meer en meer kleine kalifaten”

“Ze noemen het virus een straf van God die de ongelovigen treft”, aldus Paul Van Tigchelt van het OCAD. Het komt hen goed uit dat vooral het Westen en Iran zwaar worden getroffen. En China natuurlijk ook, het land dat de Oeigoeren onderdrukt.”

Islamitische Staat is ook alsmaar aanweziger en machtiger in vluchtelingenkampen. “In de kampen en detentiecentra delen ze zeep uit. Maar ze zeggen er ook bij: wie leeft volgens de regels van de sharia, heeft geen kans om besmet te worden”, stelt Van Tigchelt. “Op het vlak van veiligheid worden de kampen Al Hol en Al Roj meer en meer kleine kalifaten. De hardcore IS’ers proberen er mensen te recupereren. Wie dat niet wil, wordt afgedreigd en mishandeld.”

Ook de dreiging voor een terreuraanslag blijft aanwezig of zou zelfs groter worden. “De dreiging is er nog altijd”, klinkt het. “Het is in België nauwelijks opgemerkt, maar vorige maandag nog is in ­Colombes (bij Parijs) een man doelbewust ingereden op twee agenten. De dader had trouw gezworen aan IS, bleek achteraf.”

“Ook in Syrië en Irak blijft IS aanslagen plegen. Via hun ­propagandakanalen hebben ze in de eerste week van april veertig aanslagen opgeëist in die landen. Ze zijn ­actiever dan vroeger omdat ze weer de kans krijgen: de coalitie­troepen zijn minder aanwezig, er is de spanning met Turkije en nu is er ook covid-19.”