Kim Jong-un lijkt teruggekeerd te zijn. Hij verschijnt opnieuw in beeld en lijkt geen tekenen te tonen van gezondheidsproblemen. Er zijn ook geen tekenen van een hartoperatie. Daarnaast heeft Noord-Korea plots uiterst agressief gehandeld naar Zuid-Korea. Een Zuid-Koreaanse grenspost is geraakt door minstens vier kogels.

4 schoten gelost door Noord-Korea

De schoten zijn in strijd met het inter-Koreaanse militair verdrag. Er zijn echter geen indicatoren dat de schoten opzettelijk zijn gelost. Een wachter aan de grens hoorde meerdere geweerschoten rond 7:41 lokale tijd. De wachter ging het onderzoeken en vond vier kogelgaten in de muur. Er zijn geen slachtoffers gevallen en de schade is beperkt.

De schoten kwamen twee dagen nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor het eerst opnieuw in het publiek verscheen. Maar het Zuid-Koreaanse leger ziet alvast geen verband tussen de twee gebeurtenissen. “Ons leger heeft ongeveer 20 waarschuwingsschoten gelost. Daarnaast hebben we waarschuwingen uitgezonden naar Noord-Korea,” zei een militaire ambtenaar. Dat is standaard procedure in zulke situaties. Zuid-Korea is nu aan het bekijken of dit “militaire provocatie” was van Noord-Korea.

Niet zeker of het militaire provocatie was

“Toen de wachter de schoten hoorde, was er maar weinig zichtbaarheid door dikke mist. Het was ook rond het tijdstip dat de Noord-Koreaanse wachters van shift veranderen. Ze controleren dan altijd hun wapens. Voor, tijdens en na de schoten, bleven ook alle landbouwers werken als gewoonlijk,” aldus de ambtenaar.

Volgens hem was de zichtbaarheid nog geen kilometer. Alle Noord-Koreaanse grenspost in de buurt van het voorval zijn verder dan één kilometer verwijderd. Het waren dus zeker niet de ideale omstandigheden voor een militaire provocatie. Noord-Korea is alvast gevraagd om dit incident te verklaren. Er is echter nog geen reactie gekomen.