De levering van 15 miljoen door de federale overheid bestelde mondmaskers loopt vertraging op. Zondagavond 24 mei zouden in plaats van de hele bestelling maar 1,5 miljoen maskers geleverd zijn door de mysterieuze leverancier Avrox. Volgens Defensieminister Philippe Goffin (MR) betekent dat wel dat er contractuele boetes in werking treden en België dus minder zal moeten betalen.

De verdeling zou vanaf 9 juni door kunnen gaan via de apothekers, lichtte Goffin toe op de Franstalige zender RTL. Maar dan zullen de overige 13,5 miljoen maskers tegen die dag wel eerst geleverd moeten zijn. De minister bevestigt de vertraging en dat zondag nog maar 1,5 miljoen maskers zouden geleverd worden. “Maar dat betekent ook een lagere kost voor ons”, aldus Goffin. Door de late levering treden contractuele boeteclausules in werking. Volgens verschillende media gaat het om een vermindering van 2 procent van het resterende bedrag per dag vertraging en met een maximum van 10 procent. Op de totale bestelling ter waarde van 40 miljoen euro zou nog zo’n 3,6 miljoen in mindering kunnen worden gebracht.

Belgische textielsector: “We zijn opzijgezet door blufpoker”

De bestelling in het buitenland deed heel wat vragen oproepen. In België zelf stond de textielsector immers klaar om de taak op zich te nemen. Ook de leverancier, het mysterieuze postbusbedrijf Avrox in Luxemburg, is discutabel. In die mate dat zelfs de antiwitwascel zich openlijk vragen stelde bij die keuze. Dat de leverancier nu het contract niet kan nakomen, zorgt opnieuw voor veel ongenoegen in de Belgische textielsector. In Het Nieuwsblad reageert Creamoda-directeur Erik Magnus dat zij – in tegenstelling tot Avrox – wel eerlijk zijn geweest over de haalbaarheid van de bestelling. “Omdat we de deadline niet konden halen, hebben we naast de opdracht van de mondmaskers gegrepen. Maar nu blijkt dat we zijn opzijgezet door blufpoker”, klinkt het bij hem.

Lees meer:

Regering-Wilmès opnieuw onder vuur door mondmaskers