Door de coronacrisis lijkt het verkeer van personen tussen de EU en Groot-Brittannië grotendeels te zijn gestopt. Één uitzondering hierop blijkt echter de illegale immigratie. Het Kanaal is tijdens de coronacrisis steeds meer gaan lijken op de Middellandse Zee. Migranten die het wagen om met een bootje de overtocht te maken, kunnen er namelijk op rekenen door de Britse Grenswacht gered te worden. Deze brengt de migranten vervolgens veilig aan wal. ‘Brexit Party’-leider Nigel Farage bracht het schandaal aan het licht. Dit kostte hem alleen wel een politiebezoek.

Eind april kwam naar voren dat de illegale migratie op het Kanaal aan een nieuwe marathon was begonnen. Het lukte toen al een kleine duizend migranten (volgens de officiële cijfers) om naar het Verenigd Koninkrijk te komen per boot. Hiervan was het grootste gedeelte gekomen nadat de Britten in ‘lockdown’ gingen. De afgelopen week bleek de situatie onveranderd en kwamen er wéér 120 migranten over het Kanaal. Intussen begon Nigel Farage het Britse publiek hierover in te lichten.

(Lees verder onder de video)

Politiebezoek

Via zijn ‘youtube-kanaal‘ deelde Farage het bovenstaande filmpje waarin niet bijzonder veel gebeurde. Vanwege het slechte weer zou ‘er weinig te verwachten zijn’. De Britse politicus legt in de video uit hoe de migranten te werk gaan en suggereert dat de officiële cijfers een stuk lager zijn dan het werkelijke aantal. Ook gaat Farage in gesprek met twee lokale inwoners die een beeld geven van de situatie.

(Lees verder onder de video)

De verslaggeving van de politicus kostte hem een politiebezoek. In een tweede video (hierboven) legt politieke leider uit hoe hem dit verging. Farage vertelt dat het voor alle media in Groot-Brittannië doodnormaal is dat zij tijdens het coronavirus nog hun werk kunnen doen. Toch kreeg Farage als énige een bezoek van de politie in het holst van de nacht. Wettelijk gezien is het in Groot-Brittannië zo dat journalisten die berichtgeving doen over het coronavirus als ‘essentiële werkers’ worden gezien. De discussie draait daarom om de vraag of de verslaggeving van Farage valt onder ‘coronaberichtgeving’.

(Lees verder onder de tweet)

Losstaand van de kwestie dat de Britse overheid bepaalt welke journalistiek ‘essentieel’ is, kreeg Farage veel kritiek op zijn opvatting dat zijn berichtgeving als ‘essentieel’ geldt. Hij stelt dat hij óók over het coronavirus bericht gaf. Verschillende migranten die met de boot aankwamen in Dover toonden immers coronasymptomen.

Britse Kustwacht taxidienst?

Nigel Farage is na het politiebezoek doorgegaan met zijn journalistieke werk. Op zijn youtube-kanaal plaatst hij nog altijd nieuwe video’s. In zijn laatste video (hieronder) toont hij beelden van de Britse Grenswacht die migranten van het Kanaal naar Groot-Brittannië brengt. Hierbij legt hij uit dat deze migranten niet meer teruggaan als ze voet aan Engelse kust hebben gezet. Naar verwachting zullen er dit jaar nog duizenden migranten bij komen. En dit alles zonder dat de gevestigde media hier bericht van geven.