Het coronavirus heeft gevolgen voor de stembusgang in Nederland. Mogelijk zullen de verkiezingen plaatsvinden per post, of zullen ze doorgeschoven worden naar de toekomst. In een brief legt de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, uit dat ze de komende drie maanden enkele scenario’s gaat uitwerken. Verschillende oppositiepartijen reageerden ontevreden op de brief van Ollongren. Zij menen namelijk dat de democratie in gevaar komt.

Minister Ollongren heeft niet de beste reputatie als het aankomt op democratie. In 2018 was ze verantwoordelijk het intrekken van het raadgevend referendum in Nederland. Experts stelden dat er op zijn minst een referendum moest komen over het afschaffen van een referendum. De minister gaf hieraan echter geen gehoor. Zij ging destijds met spoed burger en rechter voorbij om de volksstemming te verbieden. Zowel links als recht uitte hierop kritiek. Zo noemde FvD-leider Thierry Baudet, Ollongren de ‘sluipmoordenaar van de democratie’.

(Lees verder onder de tweet)

Zoeken naar een alternatief

Op het ogenblik is het nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de verschillende verkiezingen in Nederland. In de tweede helft van 2020 staan enkele gemeenteraadsverkiezingen – en de verkiezingen van het Caribische Sint Eustatius – op het programma. Nog veel belangrijker zijn echter de parlementsverkiezingen van 17 maart 2021. Vanwege het coronavirus is het mogelijk, dat de anderhalve meter afstandsregel dan nog steeds geldt. Stemlokalen zijn hierop geen uitzondering.

Omdat het volgens de minister praktisch onmogelijk kan zijn om stembureaus in te richten volgens de coronarichtlijnen, moet er naar een alternatief worden gezocht. Stemmen per post is één van de opties. Hierbij zou de manier waarop kiezers in het buitenland stemmen als basis gelden. Ook is het mogelijk dat de verkiezingen later plaatsvinden. 

(Lees verder onder de tweet)

Oppositiepartijen reageren woedend op de brief van de minister. Zo twittert PvdA-kamerlid Attje Kuiken dat het juist in een crisis van belang is, dat mensen hun stem laten horen. Ook PVV-kamerlid Martin Bosma liet van zich horen. Hij stelt: “Ollongren is een bijna onzichtbare minister die vrijwel niks produceert. En de spaarzame dingen die ze wel produceert, zijn meestal een bedreiging voor onze democratie.”