De Nederlandse liberale jongerenpartij (JOVD) is betrokken bij het delen van nazistisch en racistisch materiaal op ‘Whatsapp’, zo meldt De Telegraaf. Ook is er een plaatje gedeeld waarin FvD-leider Thierry Baudet aan een galg hangt. Over eventuele sancties wil het JOVD-bestuur nog niet spreken. Desondanks meent voorzitter Rick Oudhoorn dat enkele leden “hier stevig op [zijn] aangesproken.”

De ‘Whatsapp-groep’ waarin de leden het materiaal deelden zou bestaan uit zo’n tweehonderd man. Oorspronkelijk was het doel van de groep om te praten over het 70-jarig jubileum van de jongerenafdeling. Uit de plaatjes die gedeeld zijn blijkt echter dat dit doel inmiddels gepasseerd is. Op de plaatjes is onder andere PVV-leider Geert Wilders te zien in nazi-uniform. Ook duikt er een afbeelding op waarin FvD-leider Thierry Baudet aan een galg hangt. Een foto van Hitler met daarboven geschreven ‘gassers’ staat eveneens in ‘Whatsapp-groep’.

(Lees verder onder de tweet)

Milde reacties

Voorzitter Rick Oudshoorn stelt dat de appgroep binnen een uur is verwijderd nadat het materiaal was geplaatst. De JOVD’ers die lid waren van deze groep zijn hier vervolgens “stevig op aangesproken”. Desondanks nemen de jong-liberalen afstand van de appgroep. De JOVD zou de groep namelijk niet beheren of opgericht hebben. Ook de VVD trekt haar handen ervan af. Zij zijn van mening dat de JOVD een op zichzelf staande organisatie is. Toch wil de VVD wel dat de JOVD met namen komt. VVD-leden zullen dan ook de partij uit gezet worden.

(Lees verder onder tweet)

Hoewel na eenzelfde incident bij het Nederlandse Forum voor Democratie de gevestigde media haast ontploften, is het nu opvallend stil. Op Twitter is daarentegen wel een discussie ontstaan door het nieuws over de nazistische uitlatingen. Hierbij zijn enkele twitteraars verontwaardigd doordat de VVD géén golf van haat over zich krijgt. Veel twitteraars zijn daarentegen ook van mening dat enkele berichten in een ‘Whatsapp-groep’ niet te zwaar moet worden behandeld. FvD-leider Baudet heeft nog geen reactie gegeven. Op zijn ‘Twitter-account’ staat echter het volgende: “Verdachtmakingen op basis van ‘screenshots’ uit oude appjes of boeken in de kast: het behoort tot de technieken van een totalitair regime.”