Het Nederlandse Instituut voor de Volksgezondheid (RIVM) adviseerde lang tegen het gebruik van mondkapjes. Aangezien mondkapjes een gevoel van ‘schijnveiligheid’ zouden geven, werd het gebruik ervan afgeraden. Toch Nederland nu overstag: de mondkapjes zijn vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer. Tegelijkertijd komen er enkele versoepelingen in het openbare leven.

Net zoals in België begint de curve in Nederland ‘af te vlakken’. Langzaamaan daalt het aantal besmettingen en neemt het dagelijks aantal doden gemiddeld af. Op het ogenblik zijn er rond de 35.000 mensen besmet met het virus in Nederland. Bijna 5.200 mensen stierven als gevolg van corona.

Nederland ‘heropent’

Vanavond presenteerde premier Mark Rutte het ‘heropenen’ van Nederland aan de hand van ‘vijf fases’ (klik hier voor een compleet overzicht). In iedere fase zullen de Nederlanders weer meer vrijheden krijgen. Zo mogen de Nederlanders vanaf 11 mei weer naar de kapper, maar vanaf 1 september pas weer naar de sportschool. De horeca mag vanaf 1 juni weer open – maar ook daar zullen nog strenge beperkingen gelden. Cafés mogen alleen hun terras openen, en niet meer dan tien mensen toelaten. 

(Lees verder onder de tweet)

Ook zal het vanaf 1 juni verplicht zijn om een mondkapje te dragen in het Nederlandse openbaar vervoer. Verschillende vervoerders drongen al langer aan op een mondkapjesplicht. Het Nederlandse kabinet hield zich echter aan het advies van het RIVM dat het gebruik van mondkapjes juist afraadde. Ondertussen zullen de vervoerders ook weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden. Tot die tijd is het Nederlandse OV alleen bedoeld voor mensen met ‘cruciale beroepen’. 

De Nederlandse Spoedwet

Op het ogenblik werkt het kabinet in Nederland aan een ‘spoedwet‘. Met deze wet zouden de coronamaatregelen een betere juridische basis krijgen. Op het moment werkt men in Nederland met ‘noodverordeningen’ die ingaan tegen de grondwet – en dat is niet toegestaan. Ingaan tegen de grondwet mag namelijk alleen wanneer hiervoor een wettelijke basis is. De Nederlandse spoedwet moet het makkelijker maken om burgers te straffen die zich niet houden aan de vrijheidsbeperkende maatregelen.