In de Amerikaanse stad Minneapolis in Minnesota houden nu al dagenlang zware rellen aan. Die rellen zijn uitgebroken nadat een Afro-Amerikaanse man gestorven is na zijn arrestatie. De rellen zijn nu nog niet gedaan en de ‘National Guard’, een onderdeel van het Amerikaanse leger, is ook ter plaatse gekomen. De agent die de zwarte man had vastgepind, is ondertussen aangehouden.

(Lees verder onder de tweet)

Rellen in Minneapolis tegen politiegeweld

De rellen in Minneapolis begonnen als protest om buitensporig politiegeweld tegen Afro-Amerikanen aan te klagen. Die liepen echter al snel uit de hand. Winkels werden massaal geplunderd en gebouwen werden in brand gestoken. Een gebouw van Target, een Amerikaanse supermarktketen, is ook volledig afgebrand.

(Lees verder onder de tweet)

De beelden zijn heftig. Zo is te zien hoe mensen gewoon winkels binnenwandelen en nemen wat ze willen. De chaos is groot. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op Twitter. “Die bandieten brengen schade toe aan de herinnering van George Floyd, de Afro-Amerikaanse man die gestorven is. Dat laat ik niet gebeuren! Ik heb net met de gouverneur, Tim Walz, gesproken en gezegd dat het leger klaarstaat. Eender welk geweld en we zullen de controle overnemen. Als het plunderen begint, openen we het vuur. Bedankt!”

(Lees verder onder de tweet)

Twitter verwijderde tweet van Trump

De tweet werd eerst verwijderd door Twitter. Het zou volgens Twitter namelijk oproepen tot geweld. De tweet staat ondertussen alweer online, maar wel met de notitie dat de tweet de Twitterregels schendt. Omdat het “mogelijk in het algemeen belang is”, mag de tweet toegankelijk blijven. Trump reageerde op de “censuur van Twitter” met een tweet van twee woorden: “Revoke 230!” (schaf 230 af!)

(Lees verder onder de tweet)

Daarmee bedoelt hij dat sociale mediabedrijven zoals Twitter verantwoordelijk moeten kunnen gesteld worden voor hun daden. Momenteel mogen bedrijven zoals Twitter kiezen welke tweets ze verwijderen of hoe hun logaritme bepaalde user-generated content eerst plaatst (m.a.w. wat je eerst ziet wanneer je inlogt). Trump is het daar echter niet mee eens. Zo viel te lezen op zijn Twitter dat “het bedrijf niets doet tegen alle leugens en propaganda van China en de extreem-linkse Democratische partij. Ze hebben Republikeinen, conservatieven en de Amerikaanse president geviseerd.”

(Lees verder onder de tweet)

De ‘National Guard’ van het Amerikaanse leger is ondertussen gearriveerd. De overheid hoopt op die manier dat de rust en orde kan terugkeren. De National Guard hoort bij de ‘reservestrijdkrachten’ van Defensie.