Alsmaar meer Afrikaanse migranten proberen nu via Spanje de oversteek naar het Europese vasteland te maken. Dat meldt Belga. De migratieroute over de Middellandse Zee richting Italië was lange tijd veruit het populairst, maar veel Afrikanen proberen het nu op een andere manier. 

In het recente verleden liepen zowat alle migratieroutes in Afrika naar het noorden van Afrika, van waaruit de migranten met bootjes over de Middellandse Zee probeerden Italië of Malta te bereiken. Dat wordt echter alsmaar moeilijker omdat die landen geen illegale migratie meer toestaan en ngo-schepen daarom beslisten om hun operaties op de Middellandse Zee stop te zetten. 

Atlantische Oceaan

Daarom monden de Afrikaanse migratieroutes nu alsmaar meer uit in het westen van Afrika en de Atlantische Oceaan. Van daaruit proberen de migranten de oversteek te wagen naar de Canarische Eilanden, een autonome regio van Spanje ten westen van het Afrikaanse continent. Die oversteek is echter bijzonder gevaarlijk, want de Atlantische Oceaan is een stuk woeliger dan de Middellandse Zee. 

Gisteren werden voor de kust van het eiland Gran Canaria opnieuw ruim 50 Afrikaanse migranten tegengehouden door de Spaanse kustwacht. Een pleziervaartuig had de boot met tientallen Afrikaanse migranten aan boord gespot en verwittigde de kustwacht. Zij konden de boot onderscheppen.