De man die drie keer het jaagpad aan de Vaart in Kampenhout heeft bestrooid met glas, spijkers en zelfs duimspijkers, is eindelijk geïdentificeerd. Hij maakte zichzelf bekend aan een visser, die hem stiekem begon te filmen. Toen diezelfde nacht de politie alles opnieuw moest opruimen, gaf hij de beelden aan de politie. De politie heeft de man geïdentificeerd en opgespoord. Dat meldt de HLN.

Prikkeldraad, duimspijkers en glas in Kampenhout

Het waren de vroege uurtjes van zaterdagochtend toen de brandweer moest oprukken om voor de derde keer glas en duimspijkers op te ruimen. De dader was nu zelfs een stapje verder gegaan, en heeft zelfs prikkeldraad gespannen. Het pad wordt vooral gebruikt door wielertoeristen en fietsers.

De man was vrijdagavond aan het wandelen met een hond. Tijdens zijn wandeling begon hij een gesprek met een visser. De visser werd al snel in vertrouwen genomen en kreeg het volledige verhaal te horen. Aan de HLN zei het het volgende: 

Ik was aan het telefoneren met mijn vriendin toen die man mij uit het niets aansprak. Hij kwam aan mijn tent staan en dat kwam vrij intimiderend over. Hij keek me eerst aan alsof ik een bedreiging vormde, maar vroeg me al snel of ik te vertrouwen was. Ik had nogal duur vismateriaal bij me en vertrouwde het zaakje niet, dus ging ik mee in zijn verhaal. Hij woont al twintig jaar in de buurt en klaarblijkelijk was hij gefrustreerd over de wielrenners op het jaagpad. Hij vroeg of ik het niet gelezen had in de krant over het glas en de spijkers die er recent gestrooid werden. Met enige trots vertelde hij me dat hij de verantwoordelijke was,” aldus de anonieme visser.

De visser herkende het verhaal snel en begon daarom alles te filmen. “Hij was in de Brico duizend spijkers gaan halen en hij was ook nog van plan om kraaienpoten te maken. Daarna vroeg hij me of er recent nog veel beweging was in de buurt en of ik een oogje in het zeil kon houden voor hem. Daarna ging de man weer weg. Rond middernacht ben ik gaan slapen en om 6 uur werd ik gewekt door de brandweer. Ze waren alles aan het opruimen. Er lag zelfs prikkeldraad op de weg, dat heeft hem ook de das omgedaan. De armband die hij vrijdagavond droeg, was namelijk blijven hangen in de prikkeldraad.” De dader liet zelfs zijn telefoonnummer achter bij de visser. Korpschef Filip Van Steenbergen zegt alvast dat de gerechtelijke feiten niet zo zwaarwichtig zijn, maar er zijn veel kosten gemaakt tijdens het opruimen.

Waarschijnlijk gefrustreerd door fietsers die niet kijken naar verkeersregels

De korpschef probeert alvast de reden te achterhalen van de man: “Het is begonnen met glas, daarna nagels en duimspijkers over een afstand van een paar honderd meter. Die man kaart waarschijnlijk het probleem aan dat fietsers het jaagpad gebruiken tegen onaangepaste snelheid. In overleg met Waterwegen en Zeekanaal hebben we al extra signalisatie voorzien. Het is geen racecircuit, maar een ontspanningsroute waar een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur geldt. Speed pedelecs zijn toegelaten voor zover het jaagpad deel uitmaakt van de fietssnelweg. Maar ze moeten zich houden aan de maximum snelheid van 30 kilometer per uur.” Hij voegt daar nog aan toe dat de mogelijkheid er is om snelheid te meten, maar ze dat voorlopig nog niet zullen doen. Hopelijk is dit het einde van de problemen in Kampenhout.