Er moet hulp komen waar problemen zijn, “[je moet niet] problemen importeren naar waar ze niet zijn”, zo stelt de Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó. Hij heeft het hier over de Europese migratiecrisis in zijn geheel. Zoals de minister op zijn Facebookpagina laat zien, krijgt Hongarije steun van Malta. In Malta zitten de migrantenkampen namelijk propvol. De twee landen zouden het daarom eens zijn over de ‘benadering’.

Malta kwam de afgelopen weken meermaals in het nieuws. De Maltezen besloten uit gezondheidsoverwegingen de havens voor buitenlandse schepen te sluiten. Wel bleef het land doorgaan met reddingsmissies. De Maltezen deden daarbij een beroep op andere EU-landen om de migranten ‘over te nemen’. Aan die oproep werd echter geen gehoor gegeven. Daarom besloot Malta de migranten op zee te houden totdat een ander Europees land het eiland te hulp zou komen. Dat is vooralsnog niet gebeurd en de druk op Malta neemt toe om de migranten toe te laten. Tot nu toe houden de Maltezen echter nog stand tegen de druk.

(Lees verder onder de tweet)

Malta steunt Hongarije

De Hongaarse buitenlandminister deed enkele opmerkingen over het eiland. Zo zou Malta in de eerste twee maanden van 2020 al meer illegalen hebben ontvangen dan in heel 2019. Daarbovenop zijn de kampen propvol en is er geen uitzicht dat de instroom ooit een keer zal ophouden. Szijjártó stelt: “[Malta] constateert een aanzienlijke groei: volgens hun informatie zijn er 650.000 mensen voor de kust van Libië die simpelweg aan het wachten zijn om Libië te verlaten voor Europa. De Maltezen voelen nu de effecten van een extreem hypocriet en schadelijk Europees migratiebeleid waartegen we ons al vijf jaar verzetten.”

Szijjártó meent dat Malta de Hongaarse benadering steunt. Dit houdt in dat landen de illegale migratie moeten stoppen in plaats van ‘beheren’. Hierbij zou er hulp gegeven moeten worden aan de Libische autoriteiten om de migranten binnen Libië te houden. De minister gaat ook nog in op de rol van landen die altijd pleiten voor een verplichte herverdeling van asielzoekers. Zij bieden op het moment geen hulp aan Malta.

1 REACTIE