PS-voorzitter Paul Magnette sluit niet uit dat we na september opnieuw naar de stembus trekken. Maar het doel blijft om tegen september een regering te hebben. Dat zei hij op de Franstalige televisiezender RTL-TVi. Opvallend: Ook een nieuwe minderheidsregering sluit hij niet uit.

“Met het vragen van de mening van de burgers is niets mis. We gaan belangrijke beslissingen moeten nemen voor de komende 10 of 20 jaar”, klinkt het bij Magnette. Hij benadrukt wel dat het doel blijft om tegen september een nieuwe regering te hebben. In juni lopen de volmachten van de minderheidsregering-Wilmès af en zullen de onderhandelingen hervat worden. Daarover lijkt intussen iedereen het eens te zijn. Opvallend is dat Magnette nu ook de piste van een nieuwe minderheidsregering naar voren brengt. Het draagt niet zijn voorkeur, maar zou volgens de PS-voorzitter wel beter zijn dan “chaos en immobilisme”.

Magnette: “Bart De Wever is niet het middelpunt van de wereld”

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet vorige week al weten opnieuw met de Franstalige socialisten rond de tafel te willen gaan zitten. “Ik zeg dat niet graag, maar dat is de enige mogelijkheid voor een regering die krachtig kan besturen in het hele land”, stelde hij. Tegelijk waarschuwde hij ook dat de PS de factuur van de coronacrisis wil doorschuiven naar Vlaanderen. Volgens Magnette hebben beide tenoren al twee maanden geen contact meer gehad. Hij staat dan ook niet echt te springen om opnieuw met de N-VA te gaan praten. “85% van de Belgen heeft er niet voor gestemd”, aldus Magnette. “Laten we er dus mee ophouden te doen alsof Bart De Wever het middelpunt van de wereld is.”

Willen PS en N-VA tot een verzoening komen, zal die laatste toegevingen moeten doen, vindt Magnette. Hij legt alvast twee eisen op tafel: een vermogensbelasting en geen nieuwe institutionele hervormingen. 

Lees ook:

De Wever: “Wij willen opnieuw aan tafel met de PS”