Dat er nu ook in Vlaanderen wordt gepraat over de herfederalisering van de gezondheidszorg, noemt PS-voorzitter Paul Magnette een “extreem belangrijk politiek feit”. Hoewel N-VA en CD&V er tegen zijn, sluit Magnette niet uit dat het terugbrengen van die bevoegdheid naar het federale niveau wel eens de sleutel voor een mogelijke samenwerking kan zijn.

Sinds de coronacrisis staat de gezondheidszorg opnieuw in het midden van de politieke discussie. Volgens sp.a, Groen en Open Vld heeft de crisis duidelijk gemaakt dat het tijd is om die bevoegdheid opnieuw naar het federale niveau te brengen. De zesde staatshervorming in 2014 hevelde een aantal gezondheidsaspecten over naar de deelstaten. Zo is het Vlaamse gewest bevoegd voor de woonzorgcentra, maar blijven de ziekenhuizen een federale bevoegdheid.

“Voordeel van de twijfel”

Dat er nu ook in Vlaanderen wordt gepraat over de herfederalisering van de gezondheidszorg, noemt PS-voorzitter Paul Magnette een “extreem belangrijk politiek feit”. Dat zei hij dinsdag op de Franstalige openbare omroep. “Dat is voordien nooit gebeurd”, aldus de PS-voorzitter. Gevraagd of een samenwerking met de N-VA mogelijk is indien ook die partij daartoe bereid is, antwoordt Magnette dat men ze “het voordeel van de twijfel moet gunnen”. De PS-voorzitter voegt er echter nog aan toe dat er dan ook gepraat moet worden over de herfinanciering van de gezondheidszorg en het optrekken van de laagste lonen.

Of de N-VA zal meestappen in dat eisenpakket is nog maar de vraag. Als Vlaams-nationale partij is herfederalisering moeilijk te verdedigen. Voorzitter Bart De Wever vindt daarvoor steun bij CD&V, die eveneens niet te vinden is voor het terughalen van gezondheidsbevoegdheden. Die laatste wil zelfs voorbij het Vlaamse niveau kijken en een aantal aspecten van de gezondheidszorg nog verder decentraliseren.