De lockdown duurt nu al acht weken. Het oefent een enorme sociale druk uit op verschillende gezinnen. Uit onderzoek van het wetenschappelijk instituut Sciensano blijkt bijvoorbeeld dat er een gigantische opstoot van depressieve stoornissen is door het coronavirus. De economische voorspellingen lijken ook grimmig te zijn. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde bijvoorbeeld voor de ergste recessie sinds de jaren 30, wat ze “The Great Lockdown” gedoopt hebben. De eerste economische cijfers van China en Amerika lijken dit te bevestigen. Het wordt dus hoogtijd dat de lockdown voorbij is en iedereen opnieuw het oude, normale leven kan oppikken. Maar Maggie De Block (Open VLD) denkt dat zoiets misschien nooit nog kan gebeuren.

Maggie De Block: ”Gebruik uw gezond verstand”

“We moeten beseffen dat we misschien nooit meer dat normale leven zullen hebben”, dat waren de woorden van de minister van Volksgezondheid Maggie de Block (Open VLD) in De Zevende Dag. Die waarschuwing komt er tijdens de eerste versoepelingen van de lockdown. Zo mogen bijvoorbeeld opnieuw vier personen ontvangen worden. Natuurlijk moet iedereen nog steeds afstand houden van elkaar.

Dat ziet er positief uit voor velen, maar Maggie De Block wil toch dat mensen oppassen. “Denk na, elk contact kan gevolgen hebben”, besluit ze. “Het is misschien moeilijk dat je je kleinkind al zo lang niet hebt kunnen zien. Dat gaat uiteraard tegen je gevoelens en emoties in. Het is echter toch belangrijk om ook binnen afstand te houden. We dromen misschien van ons oude normale leven, maar dat leven komt misschien nooit meer terug,” aldus de minister van Volksgezondheid.

Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt hier ook voor. Zeker binnen moet goed opgelet worden. Dat mensen elkaar buiten ontmoeten, met de nodige afstand, is niet verontrustend. Maar contacten met familieleden en andere verwanten, dat is een ander geval. “We hebben geen schrik van vrienden en familie, maar daar schuilen zich juist de risicocontacten wanneer we veel familiairder met elkaar omgaan.”

Hij vindt zulke persoonlijke contacten gevaarlijker, omdat alles moeilijker georganiseerd en geregeld kan worden. “Alles in de winkels wordt georganiseerd. Er zijn maskers, iedereen houdt afstand, het personeel is beschermd. Maar privécontacten zijn gevaarlijker,” voegt hij daar nog aan toe. Hij wil dat het motto “blijf in uw kot” wel een beetje verandert. “Blijf in uw kot, wanneer je de minste symptomen hebt of na contact met iemand met symptomen.”